SVJEDOK NA SUĐENJU

Neke žrtve u Gruborima bile su masakrirane

16.12.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Na suđenju pripadnicima specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Gruborima u kolovozu 1995. svjedok Aleksandar Milošević ispričao je kako je s djelatnicima UN-a, odmah nakon pokolja, ušao u taj zaselak gdje su pronašli mrtve ljude od kojih su neki bili i masakrirani.

Milošević koji je radio za UN-ov Centar za ljudska prava posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da su nakon Oluje s mobilnim timovima svakodnevno obilazili teren, a 25. kolovoza su se nalazili u jednom zaseoku u dolini Plavnoga otkud su preko polja vidjeli dim i čuli pucnjave pa su krenuli u tom smjeru.

Na seoskom putu sreli su skupinu žena, a na ulasku u Grubore naišli su na terenska policijska vozila koja su izlazila iz tog zaesoka u kojem su pronađeni ubijeni srpski civili, tvrdi svjedok.

Milošević je rekao da je njihova agencija dostavila hrvatskim vlastima podatke o tim vozilima i njihovim registarskim oznakama, ali da o tome nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

U selu su, kaže svjedok, na više mjesta naišli na žrtve. Dva su leša izvukli iz kuće zahvaćene vatrom kako ne bi izgorjeli, dok su u jednom dvorištu pored drveta vidjeli dva čovjeka potpuno smrskanih glava. Prisjetio se da je njegov tim u Gruborima pronašao pet mrtvih tijela od ukupno šest pronađenih.

Svjedok kaže da je selo snimila UN-ova televizijska ekipa iz Knina te da su o svemu obavijestili hrvatsku vlast - prvo časnika za vezu, a zatim i tadašnjeg zapovjednika Zbornog područja Knin generala Ivana Čermaka, nakon čega su poslijepodne pripadnici hrvatskih vlasti ušli u Grubore.

'Čermak je prvo negirao da se išta dogodilo, a u drugom razgovoru je rekao da je obaviješten da je tamo bila operacija čišćenja terena, na što smo mi izrazili čuđenje jer je čitavo područje dulje vrijeme bilo pod kontrolom hrvatskih vlasti', kazao je svjedok.

Pripadnik specijalne jedinice splitske policije Danijel Krolo koji je nakon Oluje bio u akciji na tom području kao pomoćnik zapovjednika jedinice rekao je na sudu da o tom slučaju zna samo iz medija.

'U to vrijeme su bile svakodnevne pretrage terena pa se teško sjetiti konkretne akcije', kazao je svjedok. Akcije u dolini Plavnoga sjeća se samo po tome što je na početku vidio ubijenog svezanog hrvatskog vojnika. Njegova grupa, kaže, nije vidjela civile ni sela, a možda tek pred kraj akcije neki zaseok.

Suđenje Frani Drlji i Boži Krajini, koje se tereti kao vođe grupa specijalne policije za zločine u Gruborima, nastavlja se ispitivanjem novih svjedoka 14. i 20. siječnja.