vrEMENSKA PROGNOZA

Gotovo cijeli Jadran pod narančastim upozorenjem, u još dvije regije potencijalno opasno

20.08.2023 u 08:07

Bionic
Reading

Zbog iznimno visokih temperatura u nedjelju za gotovo cijeli Jadran oglašeno je narančasto upozorenje, dok je za Dubrovačku i Kninsku regiju na snazi žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme. Ostali dijelovi Hrvatske su u zelenom

Pretežno sunčano i vruće, a na Jadranu i sasvim vedro. Sredinom dana je uglavnom u gorskoj Hrvatskoj uz lokalni razvoj oblaka moguće malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar na kopnu većinom slab. Na moru će puhati slaba do umjerena bura, mjestimice s jakim udarima, podno Velebita i olujnim, a popodne prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 30 i 35 °C, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U Zagrebu pretežno sunčano uz uglavnom slab vjetar. Najviša dnevna temperatura od 31 do 33, na vrhovima okolnog gorja oko 25 °C.

  • +6
Zagrebačka špica Izvor: Cropix / Autor: Josip Moler

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vruće. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 18 do 21, a najviša dnevna između 30 i 33 °C.

Središnja Hrvatska

Sunčano uz malu, a sredinom dana prolazno i umjerenu naoblaku. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka između 17 i 20, a najviša dnevna od 30 do 33 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, a sredinom dana je uz lokalni razvoj oblaka moguće malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 15 do 18, a najviša dnevna između 27 i 30 °C.

  • +9
Vruće prijepodne na šibenskim gradskim ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Istra

Sunčano, a poslijepodne je ponegdje rijetko uz razvoj oblaka moguća kratkotrajna kiša ili pljusak. Puhat će slaba do umjerena bura, sredinom dana slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. More će biti malo, ponegdje do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 21 do 25 °C, u unutrašnjosti Istre od 16 do 20 °C, a najviša dnevna od 31 do 34 °C.

Sjeverni Jadran

Sunčano i vruće. Puhat će umjerena bura, mjestimice s jakim udarima, a podno Velebita i olujnim. Popodne će prema otvorenom moru zapuhati do umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 22 do 26, niža u unutrašnjosti Istre, od 15 do 20, a najviša dnevna između 32 i 35 °C.

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin / Pixsell

Dalmacija

Sunčano i vruće. Puhat će slaba i umjerena bura, mjestimice s jakim udarima, a popodne prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti od 17 do 22, duž obale od 23 do 27, a najviša dnevna između 32 i 35 °C.

Biometeorološka prognoza

Pod utjecajem visokog tlaka zraka, biometeorološke prilike će posvuda biti uglavnom povoljne. Međutim, daljnji porast temperature zraka, osobito na Jadranu, može osjetljivim meteoropatima i kroničnim bolesnicima predstavljati stres na prilagodbu organizma u dijelovima dana s vrlo vrućim osjetom ugode. Savjetujemo prilagoditi dnevne aktivnosti dijelovima dana s manjim toplinskim opterećenjem, konzumirati laganu prehranu i dovoljno tekućine. Potrebno je prilagoditi odijevanje uz obaveznu zaštitu od UV zračenja.