OD 1880. GODINE

Najtopliji srpanj na planetu Zemlji!

22.07.2015 u 15:19

Bionic
Reading

Ovogodišnji srpanj će, prema prosječnim temperaturama na planetu, ostati zabilježen kao najtopliji u povijesti mjerenja temperatura, dakle od 1880, priopćila je američka National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Ovoga je srpnja, naime, prosječna temperatura bila 0,88 stupnjeva Celzijusa viša od prosjeka 20. stoljeća. Nadmašen je rekord prošlogodišnjeg srpnja, kad je temperatura bila 0,12 stupnjeva veća od prosječne.

Prema podacima američkog NOAA, temperaturni rekord postavljen je i kada se promatra polugodišnji period od siječnja do srpnja.

Ove godine je za period siječanj - srpanj prosječna temperatura na kopnu i oceanima bila za 0,85 stupnjeva Celzijusa viša od stoljetnog prosjeka i najviša je još od 1880.

Do sada je polugodišnji rekord bio zabilježen 2010, kada je temperatura bila 0,09 stupnjeva Celzijusa viša od prosjeka od 1880.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske poručili da će i ovogodišnji srpanj u Hrvatskoj s četiri stupnja Celzijusa iznadprosječnom temperaturom vjerojatno ostati upamćen kao najtopliji srpanj otkako je mjerenja.

Tomislav Kozarić iz DHMZ-a rekao je za Radio Mrežnicu da će i ta četiri stupnja vjerojatno biti nadmašena jer, po prognozi do kraja mjeseca, temperature će biti u kategoriji vruće i vrlo vruće, znači iznad 30 stupnjeva.


Stoga se po njegovoj procjeni može očekivati srpanj 2015. za čak pet stupnjeva topliji od svih prijašnjih.

Da je ovo doista jedno od najtoplijih ljeta, govori i podatak da je i lipanj bio iznadprosječan, topliji za dva stupnja od prosjeka.

Kolovoz će biti na tragu prethodna dva spomenuta mjeseca. Temperature možda neće biti ovako ekstremne, ali bit će ugodno toplo.

U srpnju je palo tek šest litara kiše, što je petina prosječne količine, a u narednim danima neće se bitno povećati jer prave kiše nema na vidiku. Tek od četvrtka ima je u tragovima do kraja tjedna u vidu lokalnih pljuskova.