TEŠKA NESREĆA

Najmanje dvije žrtve u brodolomu migranata kod Tunisa, među njima dijete

12.08.2023 u 22:02

Bionic
Reading

Dvadesetgodišnjak i maleno dijete utopili su se u nesreći brodice u ilegalnom pokušaju da stignu do Europe, a još se petero Tunižana vodi kao nestalo, objavile su obalne straže u subotu

Nastavlja se potraga za preživjelima s brodice koja je prevozila 20 tuniških migranata koja je potonula u subotu rano ujutro na području jugoistočne pokrajine Gabes. Trinaest migranata je spašeno, navode straže. Tunis je glavna ruta ilegalnih migranata u pokušaju da dođu do Europe.

Brojni Tunižani riskiraju život u pokušaju da opasnim morskim putem stignu do Europe bježeći od teške gospodarske krize i nezaposlenosti. Najmanje 900 mrtvih tijela izvučeno je iz mora ove godine do srpnja, objavilo je tuniško ministarstvo unutarnjih poslova. Vlasti u Tunisu navode da je većina tih žrtava iz subsaharske Afrike.

Međunarodna organizacija za migracije (IMO) objavila je da je više od 1.800 ljudi, dvostruko više nego u 2022. godini, poginulo od siječnja do danas u brodolomima u središnjem dijelu Mediterana (između Afrike i sjevera Italije), a taj se put smatra najsmrtonosnijim migrantskim putom u svijetu.

U samom Tunisu, zlostavljanje migranata iz subsaharske Afrike u porastu je zadnjih mjeseci, prema podacima boraca za ljudska prava. Ranije ove godine, predsjednik Kais Saied najavio je oštru politiku prema migrantima koji dolaze u Tunis. Optužio ih je da donose nasilje i zločine u tu sjevernoafričku zemlju.

Sigurnosne snage protjerale su od lipnja istodobno više od 2.000 drugih Afrikanaca prema pustinjskim nenastanjeni područjima na granicama s Libijom na istoku i Alžirom na zapadu, rekle su humanitarne organizacije za agenciju AFP. 

Prema tim izvorima 27 osoba umrlo je u tuniško-libijskoj pustinji, a 73 su nestale. Više od 95.000 migranata stiglo je iz Tunisa i Libije početkom godine u Italiju, prema podacima Rima, a to je više nego dvostruki broj za isto razdoblje u 2022.