FORBESOVA LISTA

Najbogatiji Rus teži 14,4 milijarde dolara, na popisu i odbjegli Hodorkovski

14.04.2016 u 20:03

Bionic
Reading

Najčitaniji poslovni magazin Forbes objavio je popis najbogatijih Rusa, a na njemu se po prvi put unazad 11 godina nalazi i kontroverzni Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun koji se zbog oštrih kritika Kremlja nalazi u bijegu od ruskih vlasti

Na čelu Forbesove liste najbogatijih Rusa nalazi se Leonid Miheljson, jedan od vlasnika kompanija Novatek i Sibura, koji je za godinu dana uspio povećati svoje bogatstvo za 2,7 milijardi dolara te se ono ukupno procjenjuje na 14,4 milijarde dolara


Na drugom mjestu je vlasnik energetskog diva L1 Mihail Fridman s 13,3 milijarde dolara, a treće mjesto zauzima ‘kralj metala’ Ališer Usmanov s 12,5 milijardi dolara.

U top pet su ušli i Vladimir Potanin i Genadij Timčenko, čije se bogatstvo procjenjuje na 12,1 milijardu, odnosno 11,4 milijarde dolara. Tu je i Aleksej Mordašov, koji je prošle godine zauzimao prvo mjesto, a danas se s bogatstvom od 10,9 milijardi dolara nalazi na šestom mjestu.
 
Nakon 11 godina na popisu se našao i Mihail Hodorkovski, bivši šef naftnog giganta Jukosa, čiji se kapital procjenjuje na pola milijarde dolara te je zauzeo tek 170. mjesto ljestvice najimućnijih Rusa.
 
Prema procjeni Forbesa, tvorac aplikacije Telegram i društvene mreže VKontakte Pavel Durov prvi put se našao na popisu 200 najbogatijih biznismena Rusije te s kapitalom od 600 milijuna dolara zauzima 153. mjesto.