USKRSNA MISA

Nadbiskup Uzinić: 'Nužno je otvoriti Crkvu prema drugima i različitima'

31.03.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je središnju uskrsnu misu u riječkoj katedrali sv. Vida te u propovijedi upozorio na nužnost veće otvorenosti Crkve i kršćana prema drugim i različitima

Nadbiskup Uzinić naveo je da bi danas kršćani trebali slijediti primjer apostola Petra i njegovih svjedočanstava, koja daju smisao praznom Isusovom grobu. To su svjedočanstva o Isusovu životu, pri čemu Petar navodi da je Isus bio čovjek koji je činio dobro. Isus je bio važan za života i njegov život je bio poseban, rekao je Uzinić.

No, naveo je, važno je sljedeće svjedočanstvo, o tome da je Bog odlučio uskrsnuti Isusa, i time pokazati da je Isusov život i sve što je činio imalo smisla. Nadalje, treće važno svjedočanstvo je Isusovih učenika o tome što se dogodilo, jer bi bez toga, taj događaj ostao nepoznat.

Nadbiskup Uzinić istaknuo je da bi kršćani, žele li biti svjedoci Isusova života, smrti i uskrsnuća, trebali to potvrđivati ne samo riječima, nego i životom. I mi moramo ustati iz groba svoje sebičnosti, usmjerenosti prema sebi, istaknuo je.

Trebamo se susretati s Isusom, kako bismo otkrili ljubi li nas i ljubimo li mi njega, rekao je nadbiskup. Drugo što Crkva treba činiti je otvoriti se Duhu svetome, a ne biti usmjerena samo na svoja pravila, zakone i obrasce. Svaki dan trebamo dozvoliti Duhu svetome da nas iznenadi, dodao je.

Konačno, rekao je nadbiskup, treba biti otvoren za druge, za uključenje drugačijih, te uklanjanje predrasuda, jer je danas previše podjela i polarizacija. Jedna od takvih podjela je unutar kršćanstva, na više Crkava, rekao je.

Moramo širiti srce i pročišćavati pogled. Oni koji isključuju druge iz prava i guše njihovo dostojanstvo, zato što drugačije izgledaju, imaju drugačije porijeklo, zloupotrebljavaju kršćansku vjeru i manje su kršćani od onih koji otvoreno tvrde da ne vjeruju, naglasio je Mate Uzinić.