naglašena socijala i razvoj

Na zagrebabački proračun podneseno više od 30 amandmana teških 57 milijuna eura

11.12.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je u ponedjeljak da je na zagrebački proračun koji je nešto veći od 2,5 milijarde eura, podnesen 31 amandman težak oko 57 milijuna eura

"To su amandmani koji su podneseni u roku. Imamo i tri amandmana koje nisu podnesena u roku i onda ćemo ih sukladno poslovniku tako i tretirati", kazao je Klisović na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine na čijem su dnevnom redu 43 točke.

Napomenuo je da je u najavi još 12 točaka koje će doći po hitnom postupku te ocijenio da će se sjednica, s obzirom na složenost tema, održavati minimalno tri dana.

Sam proračun je, naglasio je, nešto veći od 2,5 milijarde eura, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 5,4 posto, ne samo zbog toga što žele ulagati dodatno u kapitalne objekte i razvoj grada, nego i zbog inflacije.

Naglašeni razvojni i socijalni elementi

"Vidim poprilično naglašene razvojne i socijalne elemente u proračunu, kao i jednu značajnu komponentu ulaganja u društvenu infrastrukturu", rekao je Klisović.

Kad je riječ o razvojnom dijelu, obuhvaćeno je početno financiranje sedam strateških objekata, a kako bi se oni realizirali ide se, kaže, u kredit Europske investicijske banke od 200 milijuna eura na 10 godina. Grad će povlačiti onoliko novaca koliko treba od tog iznosa. Za sam neiskorišteni novac neće plaćati kamate ili neke naknade financijske.

U odgojno-obrazovne institucije ulaže se desetak milijuna eura više, a u kulturu 60 posto više novca nego do sada.

Što se tiče socijalnog elementa istaknuo je da 6,5 milijuna eura više ide u provedbu odluke o socijalnoj skrbi. Tu će se onda uklopiti zgrada dnevnih boravaka za beskućnike te prenoćišta, za što će se izdvojiti 500.000 eura.

Točkom o visini poreznih stopa koja će se naći na sjednici Skupštine, predlaže se utvrđivanje niže porezne stope od 23,6 posto na poreznu osnovicu do visine 50.400 eura te više porezne stope od 35,4 posto na dio porezne osnovice koji prelazi iznos od 50.400, s obzirom na to da je Vlada izmjenom zakona ukinula prirez porezu na dohodak.

Klisović je rekao da grad Zagreb tom Vladinom odlukom gubi iznos kompletnih kapitalnih investicija u gradu od 133 milijuna eura.

"Lijepo je kada tako rasterećuješ građane uzimajući drugome, a ne sebi. Vlada je jednako tako mogla i smanjiti PDV i time rasteretiti plaće građana. Uzela je novac lokalnoj samoupravi, a želi ostvariti predizborni kredit kod građana", komentirao je Klisović.

Prijedlogom izmjene prostornog plana Zagreba želi se utvrditi sva prostorna i ostala rješenja kako bi se moglo provesti strategiju, akcijske planove i propise koji se tiču upravljanja i gospodarenja otpadom u gradu.

Na dnevnom redu je i točka koja se odnosi na boksove i spremnike, gdje će grad sufinancirati njihovu izgradnju ili kompenzirati građanima koji su to sami platili.

S obzirom na rast plaća, ide se s izmjenom odluke o mjerilima za naplatu usluge dječjih vrtića. "Ne želimo da građani plaćaju više, cenzus se diže, plaćat će manje", kaže Klisović.

Klub zastupnika SDP-a pripremio šest amandmana vrijednih 1,7 milijuna eura

Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini podnio je šest amandmana na zagrebački proračun, vrijednih oko 1,72 milijuna eura, među kojima je i onaj o izgradnji gradske mega elektrane s vlastitom proizvodnjom usmjerenom prema siromašnim kućanstvima u iznosu od 350 tisuća eura.

Planirana snaga dijela elektrane u prvoj fazi bila bi 350 kW i na godišnjoj razini to bi pokrivalo potrebe nekih stotinjak kućanstava, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Tanja Sokolić.

SDP-ov klub pripremio je i amandman na proračun kojim se osiguravaju sredstva u iznosu od 300 tisuća eura za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju osnovne škole u naselju Blato.

Ističući potrebu za sveobuhvatnijom akcijom ozelenjavanja i uređivanja zelenih područja, pripremili su amandman kojim se osiguravaju 70 tisuća eura za stvaranje urbane park-šume na istočnom dijelu Bundeka na površini od oko 13 hektara.

"Vrlo nam je važno osiguravanje adekvatne primarne zdravstvene zaštite za naše sugrađane kroz sustav domova zdravlja odgovarajućeg kapaciteta", kazala je Sokolić, predstavljajući amandman kojim se osiguravaju sredstva u iznosu od 100 tisuća eura za projektiranje i građenje Doma zdravlja Istok u budućoj ambulanti Sesvetski Kraljevec.

Također, pripremili su i amandman u iznosu od 500 tisuća eura za kreiranje i ostvarivanje projekta poticanja razvoja digitalnog društva grada Zagreba te u iznosu od 200 tisuća eura za održavanje postojećih sustava automatiziranih mjernih stanica.