brojni amandmani

Hrvatska ovaj tjedan dobiva proračun za 2024., u četvrtak glasovanje u Saboru

27.11.2023 u 13:46

Bionic
Reading

Hrvatska će ovaj tjedan dobiti Državni proračun za 2024. godinu, a o o najvažnijem financijskom dokumentu države Hrvatski sabor glasovat će u četvrtak

Tome će, u utorak, prethoditi izjašnjavanje saborskih zastupnika o 468 amandmana što su ih na Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu podnijeli vladajući (pet) i oporbeni zastupnici (463).

S obzirom na brojnost amandmana, činjenicu da se o njima prvo očituju Vladini predstavnici, a potom i zastupnici koji su ih predložili, izjašnjavanje će potrajati cijeli dan te se protegnuti i na večernje sate. Iako je vrlo mala mogućnost da Sabor, mimo Vlade, prihvati neke amandmane, zastupnici će u četvrtak, prije nego glasuju o samom proračunu, glasovati i o amandmanima.

Ukupni prihode države u idućoj, 'superizbornoj' godini, trebali bi iznositi 28,5 milijardi eura, a rashodi 32,6 milijardi; u odnosu na plan za 2023., prihodi su veći za tri posto, a rashodi za 11,2 posto.

Realni gospodarski rast za 2024. Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udio javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto. Proračunski manjak trebao bi biti ispod referentne razine od tri posto, a prema metodologiji ESA 2010. u 2024. trebao bi biti 1,9 posto BDP-a.

Hrvatski sabor će ovaj tjedan raspraviti izmjene Zakona o doplatku za djecu slijedom kojih bi se u idućoj godini, u odnosu na prošlu, udvostručio broj korisnika tog doplatka i broj obuhvaćene djece. Naime, prošle je godine prosječan broj korisnika doplatka bio 126.000 za oko 247.000 djece, u idućoj bi trebao biti 271.000 uz obuhvat 511.000 djece.

  • +54
Vlada predstavlja proračun u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenama, koje stupaju na snagu od ožujka 2024., dohodovni bi se cenzus povećao sa 70 na 140 posto proračunske osnovice, povećao bi se i broj cenzusnih grupa sa sadašnjih tri na pet, te svota doplatka za djecu, od 30 do 60 eura, dok bi pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete i dalje iznosio 66 eura.

Sabor će raspraviti i Prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku - novčanoj naknadi namijenjenoj osobama s invaliditetom, kojim se objedinjuju četiri postojeća prava.

Zastupnici će svoje mišljenje reći i o prijedlogu Anke Mrak Taritaš (Glas) da Sabor zaduži Vladu da pokrene postupak pregovora o izmjenama ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom na području odgoja i kulture, gospodarskih i pravnih pitanja te dušobrižništva katoličkih vjernika, pripadnika vojske i policije.

Mrak Taritaš smatra da je 'došlo vrijeme da se ugovori između Svete Stolice i Hrvatske revidiraju', ustvrdivši da su to radile i neke druge države.

Raspravu o njenom prijedlogu, potpisima su 'pogurale' lijeve stranke zastupljene u Saboru, izuzev Socijaldemokrata. "Pitala sam za potpise i zastupnike Socijaldemokrata, ali oni su imali neku dvojbe i nisu ih dali", rekla je Mrak Taritaš.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'