PRESUDA TADIĆU - 27. VELJAČE

'Na računu imam zavidan novac - zar bih posuđivao za Glavaša?'

22.02.2013 u 17:15

Bionic
Reading

Završnim govorima obrane i tužiteljstva na Županijskom sudu u Zagrebu završeno je suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, optuženom za navodno okupljanje skupine koja je u ljeto 2010. trebala podmititi neimenovane suce Vrhovnog suda kako bi promijenili osuđujuću presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin. Sudac Zdravko Majerović presudu će izreći u srijedu, 27. veljače

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonći Petković zatražio je od sudskog vijeća da Dragu Tadića proglasi krivim za djelo koje mu se stavlja na teret te zatražio kaznu zatvora. Prethodno je ustvrdio kako je tijekom dokaznog postupka Dragi Tadiću u potpunosti dokazano djelo za koje ga se tereti, odnosno da je pokušao organizirati skupinu koja će podmititi suce Vrhovnog suda da promijene presudu Glavašu.

Drago Tadić jedini je od petero optuženih u tom slučaju koji nije priznao krivnju i nagodio se USKOK-om. Nudilo mu se dvije i pol godine bezuvjetne zatvorske kazne, no on je to odbio. Nagodili su se, pak, saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, spomenuta Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji su uvjetno osuđeni na dvije godine zatvora te Tadićeva supruga koja je osuđena na 15 mjeseci uvjetno.

'Iskaz suca Hrvatina - kontradiktoran i neuvjerljiv'

Tadićeva obrana podsjetila je kako je tijekom suđenja njihova klijenta izravno teretio jedino predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Odvjetnica Jadranka Sloković ocijenila je Hrvatinov iskaz 'neuvjerljivim i kontradiktornim'.

'USKOK u nedostatku dokaza Tadiću pripisuje ulogu organizatora kriminalne skupine iako je samo pokušavao doći do informacija o slučaju Glavaš. Do informacija su u isto vrijeme pokušavali doći i Stjepan Mesić, Ivić Pašalić, Dubravko Grgić i Vladimir Šeks te mnogi koji se u ovom postupku nisu pojavili niti kao svjedoci', primijetila je Sloković.

Tadića je DORH-u prijavio upravo predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, a zbog 'neprimjerenog raspitivanja' o presudi Glavašu za ratni zločin u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. O toj je presudi u ljeto 2010. odlučivao Vrhovni sud.

Po mišljenju obrane, Tadić nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, niti postoje dokazi o njegovoj kaznenoj odgovornosti. 'I sam optuženi porekao je da je prikupljao ili posuđivao novac, odnosno organizirao sastanke na kojima bi se to dogovaralo. Jedino što je u optužnici istina jest to da se raspitivao za slučaj Glavaš', rekla je Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Njezin kolega Čedo Prodanović ustvrdio je kako je presuda Vrhovnog suda u 'slučaju Glavaš' donesena 2. lipnja 2010., dakle skoro mjesec i pol dana prije inkriminiranog vremena, pa je 'bilo besmisleno pokušati utjecati na nešto što je već doneseno'. 'Postojala je namjera pomoći Glavašu, no pripremne radne za davanje mita nisu kažnjive po zakonu', podsjetio je Prodanović.

Za četiri priznanja u predmetu postignuta nagodbom, koja su i sankcionirana, Prodanović je ustvrdio kako su 'krnji proces, jer nisu utvrđivane činjenice, pa se na temelju priznanja dobila formalna istina'. 'Oni su odlučili izbjeći teže sankcije, ali i steći komforniju poziciju, jer su strahovali od povlačenja po novinama čemu je Tadić izložen i danas', ocijenio je Prodanović. Za svog su klijenta zatražili oslobađajuću presudu.

Sam Drago Tadić u završnoj je riječi rekao kako je 'u 27 godina rada u visokoprofitabilnim poduzećima zaradio zavidan novac, pa bi bilo retardirano posuđivati, kako mu se optužnicom stavlja na teret, jer ima veliki novac na računu'.

Nakon što su obrana i USKOK-ov tužitelj te optuženi Tadić iznijeli svoje završne govore, sudsko vijeće kojim predsjedava sudac Zdravko Majerović objavilo je 27. veljače kao datum izricanja presude.