U SUPROTNOSTI S RELIGIJOM

Na iranskoj TV prvi put u 30 godina prikazana glazbala

22.01.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Iranska televizija Kanal Jedan izazvala je pravu senzaciju u zemlji prikazavši glazbala u emisiji, što je prvi slučaj u 30 godina, prenosi BBC

Neki šijitski muslimanski klerici kažu kako je emitiranje glazbe u suprotnosti s religijom, a Iran je usvojio čudnu politiku emitiranja koncerata – tako da ne prikazuje instrumente i nerijetko ih zamijeni prizorima cvijeća. Čudno, ali TV kanali za Irance u inozemstvu prikazuje instrumente, piše BBC.

Postoji nedoumica oko toga je li Kanal Jedan namjerno na ovaj način htio razbiti tabu ili je jednostavno pogriješio prikazavši tradicionalna glazbala u čast muslimanskom proroku Muhamedu, na godišnjicu njegova rođenja, što je državni praznik u Iranu.

Ovaj potez pozdravili su iranski liberalni mediji. Ali Gholamreza Bakhtiari, producent programa, inzistira na tome da se radi o pogrešci. Tvrdolinijaška novinska agencija Fars prenijela je njegovu izjavu u kojoj tvrdi da je to bila 'jednostavno pogreška' te da je 'naravno, spreman suočiti se s posljedicama', prenosi BBC.