RIZIČAN SUSRET U SAVSKOJ 66

Na ilegalni šator kreću ilegalnim prosvjednim maršem

20.02.2015 u 13:05

Bionic
Reading

Hrvatski ogranak pokreta Occupy Croatia organizira u subotu prosvjedni marš pod nazivom 'Stop teroru 'šatoraša'', koji u 14 sati sa zagrebačkog Trga bana Jelačića kreće prema krajnjoj destinaciji, Savskoj 66, na kojoj su se ulogorili branitelji već 124. dan. Od zagrebačke policije doznajemo da ni ovaj prosvjed, kao i onaj braniteljski protiv kojeg marširaju, nije prijavljen policiji

U zagrebačkoj policiji rekli su nam da će policija voditi računa o ovoj prosvjednoj povorci te da će postupiti po zakonu ovisno o stanju na terenu.

Gostujući u emisiji Novi dan na televiziji N1, branitelj Anđelko Burilo, jedan od čelnika prosvjeda u Savskoj 66, povodom najavljenog marša rekao je da 'svatko ima pravo iskazati svoje nezadovoljstvo, pa tako i ta populacija, to su navodno antifašisti'. 'Imaju pravo, to je demokracija. Branitelji sigurno neće krenuti prvi, ali ako dođe do kontakta, uzvratit ćemo. Branitelji nikada nisu niti će napasti prvi, ali branit ćemo se uvijek', poručio je Burilo.

Za potrebe prosvjednog marša pokrenuta je stranica na Facebooku, na kojoj je u petak u 12.54 sati 369 osoba potvrdilo svoj dolazak, a 70 osoba još dvoji hoće li se pridružiti najavljenoj akciji.

Povod ovom maršu organizatori objašnjavaju riječima: 'Ispostavilo se da ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti, nego postaju temeljne 'vrijednosti' društvene zajednice - trenutno se naočigled kompletne javnosti manifestiraju u Savskoj 66. Ideologije tame iz prošlosti, potencirane prvenstveno od Crkve i HDZ-a, javljaju se na javnoj pozornici kao jedino važne i presudne. Vlast prešutno dopušta širenje nacionalističke 'ideologije' i jednako je odgovorna za eventualne posljedice kao i oporba. Svim političkim strukturama ovakvi derneci odgovaraju - miču se iz fokusa pažnje javnosti bitni ekonomski problemi. Nacionalizam je izdizanje svoje nacije kao više nacije u odnosu na druge. On ne može nikako biti pozitivan, već je 'hrana' zbog koje nastaje 'spirala međusobne mržnje' bez kraja, iz koje nema izlaska. Nacionalisti pozivaju na nacionalno jedinstvo i nacionalno okupljanje oko njihovih stavova te ukidaju slobodu da se ima bilo kakve druge političke ideje osim nacionalističkih. Za svakoga tko se ne uklapa u okvire nacionalističke ideologije koriste se riječi 'izdaja' i 'izdajnik'. Razmislite, želite li živjeti u društvu u kojem će vam 'šatoraši' i njima slični određivati i nametati pravila? Ako to ne želite – pridružite nam se na prosvjednom maršu!

Podsjetimo, u četvrtak je došlo do verbalnog sukoba u Savskoj ulici između prosvjednika Marka Grahovca i branitelja, a oni su se našli uvrijeđeni njegovim porukama: 'Imam PTSP od nezaposlenosti' i 'Karamarko, odi doma', pa su mu uzvratili optužbom da je Milanovićev plaćenik.

Prosvjednika je privela policija najavivši prekršajnu prijavu protiv njega zbog narušavanja javnog reda i mira. No nakon reakcije Centra za mirovne studije, koji je javno upozorio da policija grubo krši ljudska prava 30-godišnjaka, oglasio se ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ustvrdivši da nema govora o podnošenju prijave. Umjesto toga, ministar Ostojić je zatražio nadzor nad postupanjem policijskih službenika prema Marku Grahovcu.

Iz Ravnateljstva policije danas su tportalu odgovorili da nadzor internih službi u konkretnom slučaju još uvijek traje te da će nakon njegova završetka i kompletiranja izvješća biti u mogućnosti obavijestiti javnost o tome.