Peter Murrell

Muž bivše škotske premijerke uhićen u sklopu istrage o stranačkim financijama

05.04.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Dugogodišnji dužnosnik Škotske nacionalne stranke (SNP) Peter Murrell, suprug donedavne škotske premijerke Nicole Sturgeon, uhićen je u vezi s istragom o financijama te političke stranke

Peter Murrell (58) priveden je u policijski pritvor u srijedu ujutro, a škotska policija priopćila je da službenici vrše pretrage na 'više adresa u sklopu istrage', prenosi BBC. Ona je pokrenuta nakon pritužbi o tome kako SNP raspolaže sa 600.000 funti donacija prikupljenih za kampanju i održavanje drugog referenduma o neovisnosti, no navodno je novac umjesto toga korišten za svakodnevne tekuće troškove stranke, prenosi Guardian.

U kratkom priopćenju policija je rekla: '58-godišnji muškarac je danas, u srijedu 5. travnja 2023., uhićen kao osumnjičenik u vezi s istragom koja je u tijeku o financiranju i financijama Škotske nacionalne stranke. Čovjek je u pritvoru i ispituju ga detektivi škotske policije. Policajci u sklopu očevida vrše i pretrese na više adresa. Izvješće će biti poslano Uredu krune i Fiskalnoj službi prokuratora. Budući da je istraga u tijeku, ne možemo je dalje komentirati.'

  • +2
Nicola Sturgeon i Peter Murrell Izvor: EPA / Autor: ROBERT PERRY

Murrell je bio konstanta u hijerarhiji Škotske nacionalne stranke više od dva desetljeća, a tijekom njegova mandata poraslo je povjerenje glasača u nju i postala je neukrotiv stroj za izbore.

No u očima javnosti poznat je po nečem drugom - po braku s premijerkom Škotske Nicolom Sturgeon. Vjenčali su se 2010. nakon višegodišnje veze - Murrell je tada već bio šef SNP-a 11 godina, a Sturgeon je bila zamjenica tadašnjeg čelnika škotske vlade Alexa Salmonda.