nicola sturgeon

Otišla je prva žena škotske politike. Što to znači za budućnost njene stranke, ali i neovisnost Škotske?

16.02.2023 u 23:07

Bionic
Reading

'San nikada neće umrijeti - nekoć je bilo obećanje najstrastvenijih zagovornika neovisnosti Škotske. S dramatičnim odlaskom Nicole Sturgeon s mjesta škotske premijerke, onima koji se zalažu za odcjepljenje možda ponestaje šanse da tu viziju održe na životu

Objava škotske prve ministrice da daje ostavku, što je bila pomno čuvana tajna do posljednjeg trenutka, odmah je izazvala šok u pokretu koji traži izlazak Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva. No, kada se stanje šoka sleglo, raspoloženje među zagovornicima nezavisnosti Škotske postalo je poprilično pesimistično, piše Politico.

'Potpuno sr***', bila je iskrena reakcija jednog zastupnika Škotske nacionalne stranke (SNP) nekoliko minuta nakon ostavke Nicole Sturgeon. Svima njima, Nicola Sturgeon kao dominantna snaga u škotskoj politici više od desetljeća, bila je uzor, kazao je.

Još jedna zastupnica SNP-a, koja doduše nije zaluđeni obožavatelj Sturgeon, bila je jezgrovita kada su je upitali može li stranka preživjeti bez nje. 'Sumnjam', jasno je rekla.

Raspad sistema

Gotovo 20 godina SNP se polako uspinjao kroz izbore i u Westminsteru i u škotskom parlamentu u Holyroodu. Stranka je to uspjevala pod vodstvom dvoje karizmatičnih i dominantnih vođa: Alexa Salmonda i Nicole Sturgeon.

To isto razdoblje karakterizirao je upečatljiv stupanj jedinstva i discipline u prenošenju poruka javnosti, u usporedbi s drugim glavnim britanskim političkim strankama.

Čak i kada je 2014. propao referendum za nezavisnost, Salmond i Sturgeon ostali su dvije osobe s kojima se bilo teško obračunati.

Pod vodstvom Sturgeon stranka je osvojila rekordan broj mjesta u Donjem domu britanskog parlamenta 2015. godine. O rejtingu kakav je Sturgeon imala, većina političara iz Westminstera mogla je samo sanjati.

Jemma Conner, voditeljica političkih istraživanja u YouGov-u, ističe da je Sturgeon imala pozitivne ocjene u anketama tijekom osmogodišnjeg rada na mjestu premijerke Škotske. Čak i kada su te ocjene i pale između proljeća 2017. i 2019., 'mišljenja su bila ravnomjerno podijeljena, a nije došlo do velikog pomaka prema negativnim ocjenama'

Međutim, kako je ujedinjujuća snaga referenduma i izbora 2015. počela blijedjeti, pojavili su se prvi problemi u redovima SNP-a - i čini se da će se sada produbiti kako Sturgeon odlazi.

U samoj Škotskoj SNP se suočio s kritikama zbog učinka u obrazovanju i zdravstvu. Salmond, Sturgeonin politički mentor i bivši šef, dao je ostavku u stranci zbog optužbi za nedolično seksualno ponašanje. Tijekom njegovog suđenja Sturgeon i Salmond došli su u sukob, a iako je na kraju oslobođen optužbi, ključne osobe u stranci počele su birati strane. Salmond je čak osnovao svoju političku stranku, Alba.

Podjele u stranci stvorile su se i oko podrške Sturgeon reformi zakona o priznavanju spola, a i vrh SNP-a i dalje se suočava s neugodnim pitanjima o stranačkim financijama.

  • +14
Nicola Sturgeon Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Nicol / AFP / Profimedia

Brod bez kormilara

Ako su politički čimbenici koji su doveli do odlaska Nicole Sturgeon s mjesta škotske premijerke jasni, još je uvijek teško procijeniti utjecaj koji će njezina odluka imati na škotsku politiku.

Luke Graham, bivši konzervativni zastupnik i bivši savjetnik britanskog premijera za Uniju, rekao je da je SNP 'izgubio svog najučinkovitijeg borca' i da je borba za neovisnost sada brod bez kormilara'.

Laburisti, u nadi da će biti politička snaga broj 1 u Škotskoj kojom su nekada dominirali, djelovali su radosno. 'Politika je iskorištavanje trenutaka', rekao je jedan visoki laburistički dužnosnik. 'Mi namjeravamo ovaj trenutak iskoristiti', dodao je.

Mnogi očekuju da će različita krila SNP-a koja se bore za položaj u posljednjih nekoliko godina sada krenuti u otvoreni rat. Dužnosnik SNP-a je predvidio: 'Ovo će biti početak gorkog građanskog rata i frakcijskih podjela na sasvim novoj razini.'

Drugi smatraju da se SNP predugo vodi aklamacijom. Kevin Pringle, bivši posebni savjetnik škotske vlade, rekao je da bi bilo 'zdravo' sada održati otvoreno natjecanje kako bi se odlučilo o budućnosti stranke, a ne jednostavno predati štafetu, kao što se dogodilo kada je Sturgeon naslijedila Salmonda.

Nesiguran put

Dok je Sturgeon za svoj SNP donosila izbornu pobjedu, s druge strane suočila se s kritikama što nije osigurala drugi veliki cilj za stranku - nezavisnost Škotske.

Nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine jednoglasno presudio da škotska vlada ne može održati referendum o neovisnosti bez dopuštenja britanskog parlamenta, Sturgeon je polagala nade u novu strategiju.

Ona je među onima u stranci smatrali da se sljedeći opći izbori u britanskom parlamentu trebaju tretirati de facto kao referendum o neovisnosti Škotske. Smatrala je da bi, ako stranke koje se zalažu za neovisnost osvoje 50 posto ili više glasova u Škotskoj, to bio jasan signal da su dobili mandat za proglašenje neovisnosti.

Drugi visoki dužnosnici stranke, uključujući zastupnika Stewarta McDonalda, kritizirali su taj plan. Bivši stranački šef komunikacija Fergus Mutch rekao je za Politico u intervjuu krajem prošle godine da vjeruje da je strategija 'prilično ishitrena'.

'Oni koji zagovaraju neovinost Škotske imaju još jednu priliku, pa trebaju biti spremni učiniti to kako treba', poručio je.

Viši dužnosnici stranke smatrali su da ima je potreban hrabar potez koji vlada Ujedinjenog Kraljevstva, koja u konačnici drži ustavne poluge, više ne može ignorirati.

Nema laganog izlaza

No, takav potez se tek treba dogoditi. Anketa koju je proveo Politico pokazuje da je mišljenje o neovisnosti Škotske i dalje gotovo ravnomjerno podijeljeno, a protivnici te inicijative trenutno prednjače.

Oni koji su navikli na reputaciju Nicole Sturgeon kao oprezne žene pune strpljenja ostali su iznenađeni što je ona prihvatila riskantan pristup kojeg su prije zagovarali samo najtvrdokorniji članovi stranke.

S odlaskom Sturgeon, i njezin veliki plan mogao bi biti spremljen u ladicu. SNP bi u ožujku trebao održati 'posebnu konferenciju' na kojoj će izbistriti svoje stajalište o de facto referendumu, iako su neki visoki dužnosnici već rekli da bi to trebalo odgoditi.

Oslobođena sjene Nicole Sturgeon, stranka može, kako je i ona sama to rekla u svom govoru,'odabrati put za koji vjeruje da je ispravan, bez brige o tome što to znači za percepciju njenog vodstva.'

Ipak, tko god bude naslijedio Sturgeon, suočit će se s istim temeljnim pritiscima i od onih koji sumnjaju u trenutnu strategiju i onih koji su nestrpljivi i traže neki znak napretka u borbi za neovisnost.

'Tek trebam čuti uvjerljiv plan, čak i od Nicole, o tome kako ćemo provesti referendum', rekao je jedan bivši savjetnik SNP-a. 'To je problem na koji nije ništa lakše odgovoriti samo zato što je Nicola otišla', dodao je.