EGIPAT NA RUBU

Mursi: Spreman sam žrtvovati vlastitu krv!

03.07.2013 u 10:15

Bionic
Reading

Predsjednik Egipta Muhamed Mursi obratio se naciji u govoru emitiranom na državnoj televiziji. Al Jazeera Balkan prenosi ključne citate njegova govora. 'Legitimnost će biti očuvana i spreman sam dati svoj život da je zaštitim', kazao je između ostalog predsjednik Egipta

O demokraciji:

'Ako je cijena očuvanja legitimnosti moja krv, onda sam je spreman žrtvovati u ime stabilnosti i sigurnosti ove domovine. Nemojte se zavravati. Nemojte pasti u zamku. Svaki čin protiv legitimnosti je zločin. I to će odvesti državu u tamni tunel, što će obradovati naše neprijatelje.

Revolucija od 25. siječnja će ispuniti svoje ciljeve. Legitimnost će biti očuvana i spreman sam dati svoj život da je zaštitim'.

O vojsci:

'Ne suprotstavljajte se vojsci i ne koristite nasilje. Ja sam predsjednik Egipta i obraćam se svim Egipćanima – nema nasilja jedno prema drugom ili vojsci ili policiji. Oni su odgovorni za našu sigurnost. Dosta su patili. Želimo da se vrate na svoje istinske pozicije'.

O greškama:

'Prolazili su dani tokom godine i priznajem greške. Bilo je nekih propusta i sada stvari vidim jasnije nakon što sam preuzeo odgovornost. Idem naprijed s narodom kako bih Egipat izveo iz godina tame bivšeg režima'.

O godišnjici revolucije:

'Egipatska revolucija nije bila revolucija gladnih – to je bila revolucija ponovnog uspostavljanja moći, slobodne volje, slobode, pravde, vladavine prava i pravedne raspodjele bogatstva svim ljudima'.

Vrhovno vojno vijeće Egipta (SCAF) oglasilo se nakon obraćanja naciji egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u poruci objavljenoj na Facebooku.

'Kunemo se Bogom da ćemo žrtvovati čak i svoju krv za Egipat i njegov narod, kako bi ga odbranili od terorista, radikala ili ignorantnih ljudi', stoji u poruci.

Poruka je objavljena tri sata nakon Mursijevog obraćanja Egipćanima. Mursi je ranije odbacio vojni ultimatum da postigne politički dogovor sa svojim protivnicima do 17 sati u srijedu po lokalnom vremenu.

Al Jazeera Balkan prenosi kako su kuvajtske vlasti pozvale svoje državljane koji se nalaze u Egiptu da što prije napuste zemlju i upozorile Kuvajćane da ne putuju u Egipat. Kuvajt je prva arapska zemlja koja je upozorila svoje državljane da ne putuju u Egipat.

Cijene azijskih dionica su pale u srijedu uslijed političke krize u Egiptu, dok je cijena nafte porasla na najviši nivo u više od godinu dana.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je na 'suzdržanost' i politički dijalog u Egiptu, izjavljujući sućut obiteljima žrtava novog vala nasilja u toj zemlji.

'Sukob ne može biti rješenje', kazala je Ashton i dodala: 'Rješenje za sadašnju slijepu ulicu može biti samo političko i temeljiti se na stvarnom i iscrpnom dijalogu.

Ashton je posebno istaknula da su navodi o seksualnom nasilju nad prosvjednicima 'duboko zabrinjavajući'.

Zapovjedništvo egipatskih vojnih snaga održava u srijedu hitan sastanak, nekoliko sati nakon što je Mursi odbacio mogućnost ranijeg odlaska, što traže mase prosvjednika, rekao je jedan izvor blizak vojsci.

Taj se sastanak održava također nekoliko sati prije isteka ultimatuma koji je vojska u ponedjeljak dala predsjedniku da odgovori na zahtjeve naroda.

Sukobi u Kairu