ODBJEGLI MAĐAR

MUP nam je odgovorio zašto se Hernadi još uvijek nije vratio na crvenu tjeralicu Interpola

02.10.2018 u 21:12

Bionic
Reading

Iako je hrvatska policija još 10. kolovoza zatražila od Interpola da vrati Zsolta Hernadija na crvenu tjeralicu, to se još uvijek nije dogodilo. U MUP-u se nadaju da bi se Hernadi ipak uskoro mogao opet naći na njoj

Iz policije su na upit tportala odgovorili da je Interpol Zagreb, nakon donošenja presude Suda Europske unije u korist Hrvatske, zatražio od Glavnog tajništva Interpola ponovno objavljivanje crvene potrage za Hernadijem.

Međutim cijeli se proces otegnuo. Kako navode iz MUP-a, sukladno pravilima Interpola, njihova pravna služba pribavila je o tome očitovanje Interpola Budimpešta te ga dostavila Interpolu Zagreb na razmatranje i očitovanje s rokom do 28. rujna 2018. godine.

'Nakon dostavljanja našeg očitovanja očekujemo da Glavno tajništvo Interpola donese odluku o ponovnom objavljivanju crvene potrage', poručili su nam iz MUP-a.

Hrvatska traži predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija jer mu želi suditi za davanje mita od pet milijuna eura nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u zamjenu za upravljačka prava u Ini.

Mađarska se žestoko opirala hrvatskim zahtjevima za uhićenjem Hernadija te je isposlovala skidanje jednog od svojih najmoćnijih poslovnih ljudi s Interpolove tjeralice, a uspješno je i sabotirala izvršenje Europskog uhidbenog naloga (EUN) s obrazloženjem da je za spomenuto kazneno djelo na kojem se temelji uhidbeni nalog već obustavljen kazneni postupak.

>>> MUP traži Interpol da opet stavi Hernadija na tjeralicu

>>> Koje su nam opcije nakon košarice Interpola zbog Hernadija

No Hrvatska se na kraju žalila Sudu Europske unije u Luksemburgu, koji je odbacio mađarsku 'šaradu'.

Od tada Hrvatska traži da se Hernadi vrati na Interpolovu tjeralicu.

  • +6
Zsolt Hernadi Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Također, iz MUP-a su podsjetili da je za Hernadijem već raspisana potraga u državama Europske unije/Schengena putem Schengenskog informacijskog sustava (SIS-a), što niti jedna država članica nije osporila, osim Mađarske.

'Ako Interpol odluči ponovo objaviti crvenu potragu, ona će vrijediti samo u državama izvan Europske unije/Schengena jer u državama članicama Europske unije/Schengena potrage u SIS-u imaju prednost pred potragama Interpola', poručili su iz MUP-a.

SIS je već duže od dvadeset godina glavni alat za suradnju policija schengenskih zemalja, sadrži više od 70 milijuna podataka i pomoću njega države članice svake godine izvrše preko 3,9 milijardi provjera i pronađu preko 200.000 traženih osoba, vozila, isprava i predmeta.