ODNOS PREMA MUSLIMANIMA

Muftija: Hrvatski model trebao bi biti izvozni proizvod

10.01.2015 u 20:53

Bionic
Reading

Tragični događaji u Francuskoj još jednom su otvorili pitanje integracije islamskih zajednica u zemljama zapadnog svijeta. Rješenje po takozvanom hrvatskom modelu, u posljednje vrijeme intenzivno zagovara prvi čovjek Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović

'Model koji mi imamo u Hrvatskoj i koji se pokazuje vrlo učinkovitim te prepoznatljivim ne samo u Europi, već i širom svijeta, nešto je što nudimo Europi kao naš, rekao bih, izvozni proizvod', kazao je muftija za Dnevnik HTV-a.

Muftija Aziz Hasanović podsjeća da su odnosi uređeni 2002. godine na temelju službenog priznanja islama iz 1916. godine u kojem su riješena sva prava i obveze muslimana u Republici Hrvatskoj.


Istaknuo je da je definirano pravo na vjeronauk i srednjim i osnovnim školama, pravo na osnivanje vlastitih srednjih i osnovnih škola, dječjih vrtića, pravo na dušobrižništvo u vojsci, policiji, zatvorima, pravo na izgradnju vjerskih objekata, pravo na blagdane, pravo na javnu televiziju i sve javne medije, pravo na određenu participaciju u državnom proračunu za aktivnosti i rad imama…

Muftija je istaknuo kako se ne smije zaboraviti da je u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj ratovalo 25 tisuća muslimana, 1180 je poginulo. 'Oni su nas obvezali i obvezuju da izgrađujemo društvo po mjeri svih njegovih građana i mi smo na tom tragu i želimo da tako bude', naglasio je.

Izrazio je vjeru da će, kako je rekao, 'zdrave snage Europe sačuvati stečevinu Europe kao progresivne, kao demokratske i visoko standardizirane zemlje i da će pravo na život, rad, vjeru i njeno ispoljavanje moći konzumirati svi njezini građani, bez obzira na to pripadaju li nekoj od crkava ili nekoj od vjerskih zajednica, a time i muslimani'.

Prema njegovu mišljenju, najbolje rješenje je statusno riješiti islam i priznati islam kao jednu od službenih religija. U većini zemalja to još nije učinjeno.

Razgovor s muftijom pogledajte ovdje