SUĐENJE KRVNIKU HADŽIĆU

'Mučili su me i udarali palicom po golim stopalima'

17.10.2012 u 14:19

Bionic
Reading

U nastavku haškog suđenja vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, svjedok Zlatko Antunović iz Erduta opisao je torturu kojoj je bio izložen u Domu kulture u Dalju

Svjedok Zlatko Antunović, javlja dnevnik.hr, rekao je kako je odveden u sobu za ispitivanje u Dom kulture, gdje su ga pitali o HDZ-u, broju hrvatskih vojnika i slično. 'Nisam znao odgovore i nisam mogao reći puno o HDZ-u jer nisam išao na skupove i mitinge', pojasnio je svjedok.

'Nakon nekog vremena odveli su me u ćeliju. Kad sam ušao u ćeliju, vidio sam šestero ljudi, sve sam ih prepoznao', dodao je svjedok. Naglasio je i kako je jedan od njih bio vidno ozlijeđen po glavi. Svi u ćeliji bili su muškarci.

Opisao je kako su on i ostali zarobljenici korišteni kao radna snaga te kako su čistili korov i prostorije. Kad je pitao jednog od stražara hoće li ih ikad pustiti, on ga je ošamario i izveo u dvorište, gdje ga je dočekao ujak Siniše Glodića, Stevo, i rekao mu kako ga želi zaštititi, ali da je dobio što je zaslužio jer razmišlja o bijegu.

Žrtve za premlaćivanja birali su tijekom noći, a odabirali su ih tako da su u njih uperili svjetiljku te bi ta osoba bila odvedena u susjednu prostoriju, gdje bi ih tukli, objasnio je svjedok Antunović. Napomenuo je kako je svako jutro za njih počinjalo vrijeđanjem, psovanjem i pljuvanjem.

Opisao je, piše dnevnik.hr, i kako su ga odveli u prostoriju gdje su ga mučili tako da su ga udarali palicom po golim stopalima. Antunović se prisjetio kako je noge stavio na stolicu, kako su mu zapovjedili, te bi ga palicom dvadesetak puta izudarali svom snagom po stopalima. 'Bol je bila nepodnošljiva', rekao je svjedok. Nakon toga su ga odveli u podrum, gdje je bio bazen vode i naredili mu da se okupa, nakon čega je morao napuniti dvije kante vode i oprati WC-e golim rukama.

Na jednom od ispitivanja prisutan je bio i Željko Ražnjatović Arkan, koji ga je pitao prepoznaje li ga. Kad je Antunović rekao kako ne zna tko je, Arkan ga je udario i predstavio se kao vođa Delija i pobunjenih Srba.

U zatvoru je proveo 14 do 15 dana i noći. Svakog dana bio je žrtva verbalnog i fizičkog zlostavljanja, rekao je. Sve to odigravalo se u listopadu 1991. godine. 'Rezali su mi kosu tupim nožem ili bajunetom', opisao je Antunović i dodao kako je tad imao kosu do pola leđa. Istaknuo je kako su čuvari tukli njega i druge bez ikakvog povoda i razloga.

Tužiteljica je pitala svjedoka je li ikad imao susret s takozvanim 'vojvodom', a Antunović je potvrdno odgovorio. Došao je jednog kišnog jutra, zapovjedio Antunoviću i dvojici drugih zarobljenika da se počnu šamarati i da udare jedan drugog onoliko puta koliko imaju godina. Antunović je rekao kako ga je onda udario i 'vojvoda'. Nakon toga, 'vojvoda' je Antunoviću poručio kako ga nitko neće dirati dok je on tamo i ponudio mu cigaretu.

Antunović svjedoči o etničkom čišćenju u Erdutu.