U SELU PLAVNO

Održana komemoracija za šestero ubijenih srpskih civila u Gruborima

25.08.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Komemoracija za šestero srpskih civila, koje su na današnji dan, 25. kolovoza 1995. godine, ubili pripadnici Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, održana je u petak u selu Plavno i njegovom zaseoku Grubori u nazočnosti predstavnika nacionalnih manjina i Vlade.

Komemorativni skup održan je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije u sjećanja na 25. kolovoza 1995., kada su pripadnici ATJ Lučko u Grubore ušli u Grubore i ubili šestero srpskih civila.

Ubijeni su Marija Grubor (90), Miloš Grubor (80), Jovan Grubor (73), Jovo Grubor (65), Milica Grubor(51) i Đuro Karanović (45), a iz SNV-a ističu da su neke žrtve smaknute hicima iz vatrenog oružja, neke zaklane, a neke zapaljene u vlastitim kućama.

Matić: Treba prekinuti zavjet šutnje koji je karakterizirao suđenje za ovaj zločin 

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za rješavanje pitanja nestalih osoba sa Republikom Hrvatskom Veran Matić osvrnuo se na činjenicu da do danas, nitko nije odgovarao za te zločine. “Treba prekinuti zavjet šutnje koji je karakterizirao suđenje za ovaj zločin u Gruborima. U presudi piše, civili su ubijeni samo zato što su Srbi, zgrade su paljene samo zato što u njima žive Srbi”, rekao je. 

Poručio je i da se nekažnjeni zločini uvijek vraćaju i nanose zlo. 

Odustalo se od  procesuiranja odgovornih

“Za sve naše zemlje vrijedi isto: da se moramo sa zlom u našim redovima izboriti, da zločini moraju biti kažnjeni, javno i stalno osuđivani, moraju postati dio narativa naših institucija na svim razinama”, poručio je Matić dodavši da je prije tri godine napravljen iskorak prema pomirenju građenju hrvatsko-srpskih odnosa.

IZ SNV-a podsjećaju da je istraga o zločinu započela tek 2009. godine, a da su hrvatske vlasti taj zločin, ubrzo nakon što se dogodio, zataškavale. Za ubojstvo šest srpskih civila 2010. godine optuženi su pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta, no oslobođeni su optužbi.

“Iako su sudski utvrđene činjenice pokazale da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odustalo je od procesuiranja Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko po zapovjednoj odgovornosti”, napominju iz SNV-a. 

Nekadašnji novinar i službenika UN-a, a današnji tajnik SNV-a, Saša Milošević prisjetio se svog dolaska u Grubore na dan zločina.

S nazočnima je podijelio osjećaje i slike koje su mu do sada ostale u pamćenju. “Bez plana i potpuno nespremni na očaj kojeg ćemo vidjeti, nespremni unatoč iskustvu prethodnih dana, idemo od kuće do kuće, od jednog dvorišta do drugog: u jednoj dvoje ostataka ljudi, zavezanih ruku oko jednog drveta“, rekao je Milošević koji je tada u Grubore došao kao službenik Ureda za ljudska prava Ujedinjenih naroda. 

Bačić: U obnovu Grubora do sada uloženo 11 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja Branko Bačić poručio je kako je svojim dolaskom htio izraziti sućut obiteljima poginulih u Gruborima. 

“To je civilizacijska gesta koju moramo napraviti jedni prema drugima, razumjeti koliko bola su zločini prouzročili obiteljima stradalih, a kako bi to bio iskorak u građenju uključivog društva što hrvatsko društvo svakako jest", rekao je. 

Osvrnuo se na tijek obnove Grubora, koja je predviđena zaključkom Vlade o revitalizaciji Grubora iz 2021. godine, istaknuvši da je do sada dovršeno 10 obiteljskih kuća. Još će se dvije obnoviti, a za preostalih osam će se izgraditi zamjenske kuće. Do sada je u obnovu uloženo 11 milijuna eura, istaknuo je. 

Podpredsjednica Vlade Anja Šimpraga poručila je kako povijest ne možemo promijeniti, niti mrtve vratiti. 

“Možemo vratiti život u napuštena sela, na naša ognjišta. Znam da zidovi kuće nisu dovoljni da bi se život vratio i da je puno više toga potrebno i zadatak je pred svima nama, da naše riječi prate i konkretna djela”, istaknula je.

Uz njih, na komemoraciji su prisustvovali saborski zastupnik Boris Milošević, gradonačelnici Knina i Drniša, šibensko-kninski župan te veleposlanik Hrvatske u Srbiji.