teška priča

Mržnja prema strancima ili bal kriminalaca: Zašto je u Dublinu izbio 'građanski rat'?

26.11.2023 u 16:00

Bionic
Reading

Ovog tjedna su desničarski prosvjednici i kriminalci prouzročili kaos u središtu Dublina. Ovi događaji su pokazali u kojoj mjeri mržnja prema strancima i socijalni problemi muče glavni grad Irske.

Prizori su podsjećali na građanski rat: zapaljene robne kuće, uništeni autobusi, ulične borbe između policajaca i maskiranih prosvjednika. I sve to usred središta Dublina, gdje Irci ovih dana rado obavljaju božićnu kupovinu, piše DW.

Povod je bio napad nožem na skupinu školske djece u četvrtak poslijepodne, u kojem je troje djece i učiteljica ozlijeđeno, neki od njih teže. Društvenim mrežama brzo se proširila glasina da iza tog napada stoji migrant. Pozivi poput ovog doveli su do nereda: "U 7 ujutro svi ćemo se naći u gradu. Ako volite svoju zemlju i njenu djecu, budite tamo", objavio je "Aney Stokes", na primjer, na X-u, nekadašnjem Twitteru, pod hashtagom #enoughisenough (što je dosta, dosta je). Bijesnoj rulji tada su se pridružili kriminalci koji su iskoristili priliku za pljačku.

Je li policija zakazala?

Bilanca nereda: trinaest opljačkanih trgovina, jedanaest uništenih policijskih automobila, nekoliko ozlijeđenih policajaca. Policija je te večeri uhitila 34 osobe. Šef irske policije Drew Harris rekao je novinarima da nikada prije nisu doživjeli ovako nešto. Kako se to moglo dogoditi, pita se, nije li policija trebala bolje paziti na desničarske informativne kanale? Drew Harris poriče bilo kakvu krivnju. Policija se opskrbila u skladu sa situacijom i nakon nekoliko sati stavila situaciju pod kontrolu, kažu.

Mannix Flynn nije uvjeren u tu priču. Ovaj nestranački pripadnik lokalnog vijeće Dublina opisuje razaranje u središtu grada dan nakon kaosa. Mnoge su trgovine još uvijek zatvorene, a tramvaj još ne vozi po voznom redu. Strahuje da se ljudi više neće usuditi ići u kupovinu u grad, piše DW.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Policija je zakazala, kaže Flynn i dodaje: građani imaju pravo osjećati se zaštićenima. Već dulje vrijeme djeluju skupine kriminalaca koji centar grada čine nesigurnim. No, i policija, kako kaže, nije mogla reagirati prikladno jer nije imala dovoljno sredstava. „Prvo napad nožem, a nešto kasnije i neredi, jednostavno nije bilo dovoljno policajaca na licu mjesta", kaže Flynn. U nekim rubnim dijelovima grada još je gore: "Mi samo upravljamo kriminalom umjesto da štitimo svoje građane." Čelnica glavne oporbene stranke Sinn Fein, Mary Lou McDonald, već je pozvala šefa policije da podnese ostavku.

Nema političkog odgovora na desničarsko nasilje

Sociologinja Shana Cohen također smatra da je glavni problem kod policije: jednostavno ne mogu regrutirati dovoljno mladih ljudi. Kontakt između policije i stanovništva također je poremećen, nema susreta građana s policijom, posebno u problematičnim područjima.

  • +21
Neredi u Dublinu Izvor: Profimedia / Autor: Brian Lawless / PA Images / Profimedia

Osim toga, irska vlada podcjenjuje desnicu. „Za razliku od drugih europskih zemalja, oni nisu organizirani u posebnu stranku, zbog čega etablirane irske stranke nisu učinile ništa da im se suprotstave", uvjerena je Cohen.

Desničarske skupine koriste društvene probleme kao što su brzo rastuće stanarine za svoje političke ciljeve, objašnjava sociologinja. Mnogi u Dublinu jednostavno si više nisu mogli priuštiti taj grad. A mržnja i dezinformacije namjerno se šire putem društvenih medija kako bi se od migranata napravio žrtveni jarac.

Migrant je zaustavio napadača

„Neprijateljstvo protiv stranaca već mjesecima predstavlja sve veći problem", kaže Cohen. Irski dnevnik "Irish Times" piše o vozačima dostavnih službi, među kojima su mnogi migranti, koji su svakom novom kolegi prvo davali popis opasnih dijelova grada, "zabranjenih područja" gdje stranci nisu rado viđeni. Napadi i nasilje su sve češći, policija ne poduzima ništa, "gore je nego u Rio de Janeiru", prenosi Irish Times riječi nekih dostavljača.

  • +4
Napad u Dublinu Izvor: Profimedia / Autor: Brian Lawless / PA Images / Profimedia

I upravo je jadan dostavljač porijeklom iz Brazila savladao napadača. „Skinuo sam kacigu i udario napadača punom snagom po glavi", objasnio je Caio Benecio iz Rio de Janeira, koji tek godinu dana živi u Irskoj za irsku TV postaju RTE. Dan nakon napada još je djelovao vidno potreseno. I sam je otac, kaže: "U tom trenutku djeluješ potpuno instinktivno. Svi roditelji bi učinili isto."

Prema medijskim izvješćima, policija je ispitala muškarca alžirskog podrijetla koji se sumnjiči za počinjeno djelo. On je navodno došao u Irsku prije 20 godina i sada već ima irsko državljanstvo. Činjenica da su nakon toga izbili nemiri protiv migranata za Benecia je apsurdna: "To nema smisla", citira France24, "Pa i ja sam migrant."