VLADA DOLAZI U POMOĆ

Mrsićeva utjeha radnicama Adrije: Svakoj sili dođe kraj!

22.07.2013 u 15:32

  • +5

Prosvjed radnica tvornice Adria 1

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Među prvima na stupu srama, koji je najavio ministar financija Slavko Linić, mogli bi se naći poslodavci zadarske Adrije koji dijelu radnica nisu isplatili plaće od srpnja prošle godine. Pedesetak radnica danas je prosvjedovalo pred Ministarstvom rada i mirovinskog sustava - novca nemaju, a poslodavac ih odbija pustiti na radna mjesta, dati im potvrde o neisplaćenoj plaći ili vratiti radne knjižice

Zvižduci i transparenti ispred Ministarstva rada. Iz Knina, Benkovca i Lišana stigle su radnice Adrije Zadar. Novi ih je poslodavac, po preuzimanju tvrtke lani u listopadu, potjerao na ulicu - bez posla i plaće.

'Imamo kredite, imamo svoje obaveze, nemamo od čega preživljavati, banka traži svoje. Tako nas odbacuju svaki put. Nismo im potrebni. Režije moramo platiti, a nemamo odakle', isticale su radnice.

76 radnica nije proglašeno tehnološkim viškom, ali za njih, kažu očito nema mjesta. Na radnom mjestu sjedile su sve do listopada prošle godine, a zadnja plaća došla je prije 11 mjeseci - 1.500 umjesto zarađenih 2.700 kuna, priča 54-godišnja Kninjanka, Nevenka Dodik

'Nas je jednostavno otpisao. Pored svega toga, da nam barem da naše plaće koje smo zaradili. Imam zarađenih 7.000 kuna. Od 2012. - osmi, deveti, deseti i jedanaesti mjesec - da nam nitko kune nije dao. To je sramota', rekla je Dodik.

Na pitanje zašto ih ne prima na posao, poslodavac im objašnjava - nema za prijevoz. Radnice tvrde i kako se u međuvremenu zapošljavaju druge, na crno. Neisplata plaća kazneno je djelo, zna i sindikalist Šimo Orešković. Kaznenu prijavu su podnijeli, no do danas - ništa.

'Podnesena je od strane inspektorata, kao i od sviju nas. Nažalost, ništa. Država ne funkcionira u izvršenju obveza koje je trebala izvršiti', istaknuo je Orešković

Zadnja nada im je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, gdje ih je danas primio ministar Mirando Mrsić. Dvosatni razgovor donio je pomake. Inzistirat će da ih poslodavac vrati na posao i isplati plaću.

'Sa strane Vlade ćemo inzistirati da se sva potraživanja koja ove radnice imaju uključe u predstečajnu nagodbu i da se ta sredstva isplate ako se usvoji predstečajna nagodba', pojasnio je Mrsić.

Pred radnicama je novih 45 dana agonije dok traje predstečajni postupak. Mala im je to utjeha, kažu, no ništa im drugo ne preostaje nego pouzdati se u ministrove riječi.

'Svakoj sili dođe kraj', poručio je Mrsić radnicama.