BITKA ZA ZAGREB

Mrak Taritaš ljuta na SDP-ovce, čašu joj prelila priča o podjeli fotelja

Bionic
Reading

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš i ljudi iz njenog izbornog stožera, ljuti su na kolege iz SDP-a koji u medijima licitiraju s podjelom fotelja kao preduvjetom da podrže njenu kandidaturu. Gotovo svakodnevno iz SDP-a se u medije plasiraju priče kako je njihov uvjet podrške Mrak Taritaš taj da nakon njene eventualne pobjede SDP-ovac bude šef Holdinga, da SDP ima jednog dogradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine te da na zajedničkoj izbornoj listi na zagrebačkim izborima omjer bude 5 naprema 1 u korist SDP-a

'Iznervirani smo informacijama koje iz SDP-a cure u medije. Te njihove priče o podjeli funkcija u slučaju pobjede Anke Mrak Taritaš na izborima za gradonačelnika Zagreba počele su štetiti našoj kampanji. To šteti i Anki i HNS-u, ali i SDP-u', kaže izvor blizak Anki Mrak Taritaš.

Zapravo te priče, upozorava, u ovom trenutku mogu koristiti jedino Milanu Bandiću. Anki Mrak Taritaš očito jako smeta što medijski prostor pune odnosi između SDP-a i HNS-a, a ne njena kampanja i borba protiv Bandića.

Naš izvor je uvjeren kako na izborima u Zagrebu izlaznost birača mora biti najmanje 50 posto, možda i veća da se pobijedi Bandića.

'SDP-ove medijske licitacije o podijeli funkcija, ti umjetno stvoreni fajtovi SDP-a i HNS-a oko toga tko će biti budući šef Zagrebačkog holdinga, mogu samo demotivirati građane za izlazak na birališta. A nama treba velika izlaznost', kaže naš izvor.

Baš zato što je svjesna da za pobjedu protiv Bandića treba uz veliku izlaznost i jako široka potpora birača raznih političkih preferencija, Anka Mrak Taritaš i njen tim cijelio vrijeme grade nadstranačku kampanju s naglaskom na ponudu najboljih rješenja za najveće gradske probleme.

Priče o definiranju stranačkih kvota u budućoj gradskoj vlasti u potpunoj su koliziji s tako koncipiranom kampanjom, napominje izvor blizak Mrak Taritaš.

Unatoč nezadovoljstvu HNS-a, u SDP-u su uvjereni da će uspjeti dogovoriti suradnju do kraja mjeseca.

'Da, spominjanje Holdinga u medijima, to se nije trebalo tako raditi, ali i u HNS-u moraju biti realni. Mi smo najjača stranka u Zagrebu', kaže nam jedan od naših sugovornika iz SDP-a, davši do znanja da bez SDP-a HNS ne može složiti vlast u Zagrebu.

Priče o pozicijama, slaže se nekoliko naših sugovornika iz SDP-a, svakako štete i HNS-u, ali i SDP-u.

'Prvo trebamo dogovoriti programe, a tek onda možemo govoriti o pozicijama na listama i ostalome', poručuje jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Razgovori između dvije stranke se nastavljaju, no zasad, kažu nam SDP-ovci, nije ništa službeno dogovoreno.

I naš izvor blizak Mrak Taritaš kaže kako vodstva SDP-a i HNS-a već neko vrijeme razgovaraju sa ciljem postizanja dogovora na nacionalnoj razini o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u velikoj većini županija i većih gradova. A da će se tek nakon postizanja takvog dogovora priča spustiti na konkretne razgovore po županijama i gradovima, pa tako i oko Zagreba.

Anka Mrak Taritaš inzistira na programima i ljudima – od kojih su mnogi nestranački, koji bi te programe mogli realizirati nakon što pobijedi na izborima.

'To je ključno u našoj kampanji. Želimo sa SDP-om dogovoriti zajednički program kakio bismo odmah nakon izbora mogli krenuti s realizacijom', zaključuje naš izvor.

U krajnjem i definitivno neželjenom slučaju, tvrdi naš izvor, moguće je da se na koncu Mrak Taritaš zahvali SDP-u, te da zagrebački HNS na izbore izađe sa svojom listom za Skupštinu.