MOŽEMO! I DALJE VJERUJE

Benčić i Tomašević: 'Ajmo sad srušit' HDZ s vlasti'

17.04.2024 u 18:46

Bionic
Reading

Sedam mandata. Toliko ih je stranka Možemo!, čiji se stožer smjestio u zagrebačkoj Tvornici kulture, imala u prošlom sazivu Sabora. Izlazne ankete nakon zatvaranja birališta pokazale su da će imati 10 mjesta, a sa zaključenjem ovog teksta i prebrojanih 84 posto glasova stigli su do tih 10 zastupnika u Saboru

00.10 Okupljenima se obratila Sandra Benčić.

'Sada smo na deset mandata. Međutim, veliki gradovi još nisu obrađeni i postoji mogućnost velikog rasta. Stranka smo s najvećim rastom na ovim izborima. Koliko god možemo biti jako zadovoljni našim rezultatom, ono što još trebamo napraviti i ne smijemo izgubiti iz vida to je da je cilj broj jedan - rušenje HDZ-a s vlasti.

Taj cilj je još uvijek ostvariv. On je još uvijek dostižan, točno u onom scenariju o kojem smo govorili u proteklim tjednima. Dostižno je da se HDZ skine s vlasti i da desnica ne uđe u Vladu jer mi jesmo i bit ćemo brana da desnica uđe u Vladu.

Međutim ono na što sad pozivam sve političke aktere od ljevice do desnice - koji su se zaklinjali ove četiri godine da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu, da nikad neće s HDZ-om - da budu barem u jednoj stvari kao mi, da budu dosljedni, da poštuju građane ove zemlje i svoje birače te da kažu 'ne' HDZ-u.

U predstojećim danima još uvijek se može dogovoriti da stranka iz koalicije s najviše glasova, a to su Rijeke pravde, da oni sastave manjinsku vladu koji ćemo mi svi ostali iz parlamenta podržati. Mi smo unaprijed našim biračima rekli sve, ništa nas u tim stavovima nije poljuljalo.

Jasno smo rekli kome daju glas i kome taj glas može otići. Rekli smo - nećemo podržati desnu vladu i cilj nam je rušenje HDZ-a. Našli smo način na koji napraviti i jedno i drugo. I sada je na njima odgovornost, onima koji su govorili da dajući njima glas daju glas protiv korupcije. E, pa sad, ajmo protiv korupcije, ajmo to sad srušit'.'

23.46 Možemo su odlučili da na velikom ekranu neće slušati ni završni govor Peđe Grbina, šefa SDP-a. Odnosno ima njegove slike, ali s razglasa sviraju Denis & Denis.

23.10 Od Azre, preko Haustora, Partibrejkersa, Idola, Majki, Hladnog piva, pa do Black Keysa, Tame Impale, LCD Soundsystema i Davida Bowieja - glazba je to koja se tijekom večeri puštala u Tvornici. Hitom na hit, rekli bismo, ali atmosfera bi se teško mogla opisati kao slavljenička. U jednom trenutku više je podsjećala na fajrunt na karminama iako se malo popravila kada je objavljeno da su na devet mandata. Je li uzrok tome to što nije bilo besplatnog alkohola, može se samo nagađati.

22.50 Gordan Bosanac prvi je tijekom večeri izašao na pozornicu Tvornice i objavio da imaju devet mandata, što je izazvalo oduševljenje okupljenih. Dodao je da će se zbog velike izlaznosti u Zagrebu rezultati duže prebrojavati i da oni tek trebaju stići. 'To znači da ćemo samo rasti', kazao je Bosanac.

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr

22.28 Glazbenik Mile Kekin, književnik Edo Popović, glumci Damir Markovina i Vili Matula neka su od široj javnosti poznatih lica koja su pohodila stožer Možemo!.

21.52 Urša Raukar Gamulin uvjerena je da postoji šansa da se HDZ makne s vlasti ako svi oni koji su govorili protiv njih poštuju svoje riječi. 'Tu prvenstveno mislim na Domovinski pokret', kazala je Raukar Gamulin. Što je još rekla, pogledajte u videu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr

21.20 Mogu li stranke s lijevog spektra formirati Vladu, pitanje je koje se nametnulo nakon izlaznih anketa i prvih rezultata DIP-a, rekla je Danijela Dolenec, zagrebačka dogradonačelnica. Smatra da je o tome još prerano govoriti jer je velika diskrepancija između izlaznih anketa i prvih rezultata.

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr

21.00 Nakon prvih rezultata DIP-a, u Možemo! nisu znali što da misle jer je čovjek zadužen za uključivanje TV programa zakasnio pa su vidjeli tek zadnje tri izborne jedinice. Inače, u stožeru se ne gleda nijedan TV program, već se povremeno uključi HRT kad ima neku objavu.

20.15 Smiljan Tomašević, otac Tomislava Tomaševića, zagrebačkog gradonačelnika i nositelja liste Možemo! u 6. izbornoj jedinici, za tportal je komentirao rezultate izlaznih anketa, o tome kako vidi sinovo upravljanje Zagrebom i kako gleda nestanak sa scene pravaških stranaka. Tomašević stariji, podsjetimo, za razliku od sina ljevičara, bio je dugogodišnji član HSP-a AS, iz kojeg je izašao uoči prošlih lokalnih izbora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr

20.11 Nakon što su objavljene finalne izlazne ankete, koje su obuhvatile i brače izašle na birališta između 18 i 19 sati, Možemo! je pao s 11 na 10 mandata, ali u stranci su i dalje bili više nego zadovoljni.

19.40 Da netko kojim slučajem sada naleti u Tvornicu, teško da bi mogao zaključiti da se nalazi u stožeru stranke koja je, ako je vjerovati izlaznim anketama, svoj broj mandata u Saboru sa sedam podignula na 11. Premda svira Billy Idol i 'Hot in the city', atmosfera je daleko od vruće. Klub je poluprazan i nikakve euforije nema. Umjereno i odmjereno te daleko od HDZ-ovih valjanja po podu i volova na ražnju iz nekih prijašnjih godina i desetljeća.

19.24 Dobro raspoložena Ivana Kekin istaknula je da su zadovoljni rezultatom izlaznih anketa. 'Treba reći da smo poduplali naš klub i konačno smo razbili mit da smo zagrebačka stranka. Mi smo nacionalna stranka i to je sada jasno. Ako su ove izborne ankete točne, onda postoji šansa za rušenje HDZ-a', rekla je. Ako budu u centru na lijevo da se sastavi Vlada - idealno, a zatim pozivamo sve koji su za rušenje HDZ-a da podržimo mandate koji su najbliže rušenju, a to je SDP! Moram zahvaliti glasačima. Ljudi u ovoj zemlji još uvijek imaju vjere da se stvari mogu promijeniti', rekla je.

19.20 Nakon što su komentirali izlazne ankete, stožer Možemo! povukao se u zasebni separe Tvornice, u koji novinari nemaju pristup.

19.00 Nakon što su objavljene izlazne ankete Tvornicom se prolomio uzvik neskrivenog oduševljenja - 11 mandata ili točno onoliko koliko je pokazalo predizborno istraživanje, objavljeno na Novoj TV prije nekoliko dana. Uslijedili su poljupci i zagrljaji, ali bez prevelike euforije.

'Ovo je odličan rezultat, ali vjerujem da će biti još bolji. Promjena je na vidiku', ustvrdila je Rada Borić.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr

18.45 Među uzvanike su stigli i roditelji Tomislava Tomaševića.

18.30 Pola sata uoči objave izlaznih anketa, Tvornica - odnosno njen parter, jer galerije su rezervirane za novinarske ekipe - bila je tek četvrtinu popunjena. Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Ivana Kekin i Gordan Bosanac među prvima su stigli i cupkali uz taktove Hladnog piva te Urbana i njegove Četvorke. A dok su oni plesom pokušavali prikriti nervozu zbog iščekivanja rezultata, novinarske ekipe iz pisanih medija muku su mučile s lošom ili, preciznije, nikakvom internetskom vezom i manjkom svjetla iznad laptopa.

  • +12
Stožer Možemo! Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL