PLAN JAVNE NABAVE

MORH otkrio na što kani ove godine potrošiti oko 1,5 milijardi kuna

24.03.2016 u 16:09

  • +21

U HVU održana javna prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2016. godinu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

U cilju povećanja transparentnosti i sa željom da se sredstvima poreznih obveznika postupa krajnje odgovorno i racionalno Ministarstvo obrane javno je predstavilo svoj 1,55 milijardi kuna 'težak' Plan javne nabave za ovu godinu saborskom Odboru za obranu, zainteresiranim udrugama i javnosti u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman'

Iznos od 1,55 milijardi kuna čini 39 posto obrambenog proračuna, a Ministarstvo obrane i Oružane snage predstavljenim Planom javne nabave tek počinju aktivnosti, naglasio je ministar obrane Josip Buljević istaknuvši da je riječ 'o planu koji će se trebati u što većoj mjeri izvršiti'. Podsjetio je, naime, kako se 'često znalo događati da je izvršenje takvog plana bilo ispod očekivanja'.

Međutim, 'u 2016. ne bi se smjelo odgoditi da se i ova dodijeljena sredstva ne iskoriste u potpunosti', poručio je ministar svjestan da je obrambeni proračun donijet u okolnostima postojećeg financijskog stanja u Hrvatskoj te očekuje da postotak izvršenja proračuna bude u višem postotku nego prošle godine. Pritom je jasno istaknuo da ovogodišnji proračun MORH-a omogućava nesmetano funkcioniranje Oružanih snaga RH.

Također, već je zabilježen pozitivan trend jer se udio namijenjen za opremanje povećava, ukazao je Buljević te također naglasio: 'U ranijim razdobljima predmeti nabave uz izuzeće (klasificirani postupci) iznosili su i nekoliko desetaka posto u odnosu na cjelokupni Plan. U 2015. godini njihov udjel je bio pet posto, a u ovogodišnjem Planu ti postupci čine manje od dva posto sveukupnih postupaka nabave'.

'Vjerujem da ćemo taj trend smanjivati u narednom razdoblju i to nam je jedan od prioriteta', kazao je Buljević te pohvalio nastavak dobre prakse javnog prezentiranja plana nabave, a sve s ciljem povećanja transparentnosti i sa željom da se s sredstvima poreznih obveznika postupa krajnje odgovorno i racionalno.

Prezentaciju Plana nabave održao je načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu MORH-a Branko Pribolšan, koji je je istaknuo da Plan nabave za 2016. godinu iznosi 1.551.079.016,00 kuna, a u taj iznos su uključena i sredstva koja su bila obuhvaćena u razdoblju Privremenog financiranja.

Za 2016. godinu proračun MORH-a, iznosi s ukupno raspoloživim izvorima 4.022.609.178,00 kuna te je oko 39 posto od ukupnog proračuna predviđeno za nabavu sredstava za materijalno zbrinjavanje. Pribolšan je istaknuo da su u Planu javne nabave rezervirana sredstva iz višegodišnjih stvorenih obveza iz prethodnog razdoblja u iznosu od 348.856.000 kuna.

'Što se tiče donirane opreme i naoružanja poput najavljene američke donacije helikoptera tipa 'Kiowa', MORH će platiti PDV u državni proračun, kazao je Pribolšan te dodao da će se ove godine iz obrambenog proračuna platiti i oko 348 milijuna kuna iz prethodnih višegodišnjih obaveza.

Što se tiče najvažnijih projekata MORH-a, izdvojio je gradnju i opremanje vojarne u Petrinji, rekonstrukciju smještajnih i nastavnih objekata Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu te rekonstrukciju kuhinje u vojarni Zemunik i gradnju Obalnih ophodnih brodova, a tu su i kupnja te remont samohodnih haubica PzH2000, nabava pješačkog naoružanja, kao i remont helikoptera te održavanje radara i letjelica.

Govoreći o postupcima izuzeća Pribolšan je istaknuo da ni u tim postupcima nema izravne pogodbe, nego se radi s poduzećima koja imaju sigurnosne certifikate pa postoji svojevrsna tržišna utakmica premda ti postupci nisu transparentni zbog klasificiranosti.

Inače, godišnje se javna nabava u MORH-u provede u oko tisuću predmeta u vrijednosti oko milijarde kuna, a podaci o nabavi, istaknuo je Pribolšan, uključujući i one o postupcima bagatelne vrijednosti, vidljivi su na internetskim stranicama Ministarstva te Ureda za javnu nabavu i u Oglasniku javne nabave EU.

Osim Buljevića, MORH i OSRH su na prezentaciji predstavljali i zamjenik ministra Tomislav Ivić te načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov sa suradnicima, a sborski Odbor za obranu predvodio je predsjednik Odbora Igor Dragovan, koji je pozdravio transparentnost postupaka, a Šundov je istaknuo da očekuje odgovorno upravljanje i racionalno trošenje.