OSTAJE U ZATVORU

Monstrum Fritzl nakon 15 godina 'nije opasan po okolinu', ali ipak neće u starački dom

25.01.2024 u 11:51

Bionic
Reading

Josef Fritzl, danas 88-godišnji osuđeni zlostavljač koji je 24 godine držao svoju kćer zaključanu u podrumu te je silovao, bit će premješten s psihijatrijskog liječenja u zatvor, odlučilo je tročlano vijeće regionalnog suda u austrijskom Kremsu, javljaju austrijski mediji

Vijeće je odlučivalo o zahtjevu obrane koja je tražila prijevremeno puštanje iz doživotnog zatvora u kojemu se nalazi od 2009. te je zaključilo da Fritzla treba premjestiti s psihijatrijskog liječenja u uobičajeni zatvorski sustav pod određenim uvjetima. Prema riječima glasnogovornika suda, ova odluka još nije pravomoćna, a neka tumačenja navode da bi ovo mogao biti prvi korak ka Fritzlovom puštanju na slobodu. U prvoj reakciji, Fritzlova odvjetnica Astrid Wagner odluku suda opisala je kao 'velik djelomični uspjeh'.

Podsjetimo, Fritzl je osuđen na doživotni zatvor u ožujku 2009. za ubojstvo nečinjenjem, silovanje, lišavanje slobode, tešku prisilu, ropstvo i incest. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice. Od tada je boravio u zatvorskoj bolnici u Steinu kod Kremsa i morao je biti podvrgnut terapiji. Prema riječima glasnogovornika suda, nova odluka predviđa da Fritzl mora dostaviti dokaze o terapijskom liječenju svaka tri mjeseca, što znači da neće više boraviti u psihijatrijskoj bolnici, već u zatvoru.

Godine 1984. u austrijskom gradiću Amstettenu Fritzl je tada 18-godišnju kćer zaključao u zvučno izoliran podrum svoje kuće. Tijekom sljedeće 24 godine silovao ju je tisuće puta i s njom dobio sedmero djece. Jedno od njih ubrzo je umrlo. Kako stoji u presudi, supruga koja je živjela na prvom katu kuće s ostatkom obitelji nije znala ništa o tome. Slučaj je otkriven 2008. i dospio je na naslovnice diljem svijeta.

Suđenje Josefu Fritzlu 2009. Izvor: Profimedia / Autor: Helmut Fohringer / AFP / Profimedia

Povod za Fritzlovo saslušanje bilo je novo vještačenje forenzičke psihijatrice Adelheid Kastner, a ona je ocijenila da više nije opasan po okolinu. Fritzl je proveo 15 godina u zatvoru, što je obavezan uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu. U sudskim krugovima ranije se govorilo da u Austriji osoba osuđena na doživotni zatvor u prosjeku provede oko 22 godine iza rešetaka.

Na kraju ročišta, koje je trajalo oko 30 minuta, Wagner je rekla da je njezin klijent ispričao da se kaje zbog onoga što je učinio te je bio na rubu suza. Odvjetnica se želi nastaviti boriti za prijevremeno puštanje svog klijenta, kako je i najavila.

Zločin je razotkriven 26. travnja 2008., kada je 19-godišnjoj kćeri iz podruma teško pozlilo te ju je Fritzl odveo u kliniku. Liječnik je postao sumnjičav i dao je policiji ključnu dojavu.