PSIHOLOŠKA PROCJENA

Monstrum Josef Fritzl proglašen bezopasnim, smiješi mu se starački dom

14.01.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Josef Fritzl, austrijski silovatelj koji 24 godine držao kćer zatočenu u podrumu i napravio joj sedmero djece, navodno boluje od teške demencije i otežano se kreće. U zatvoru je od 2009. godine, no prema novoj psihološkoj procjeni, sada je bezopasan

Kronen Zeitung navodi da je forenzička psihijatrica Heidi Kastner (61), koja je procjenjivala Fritzlovo mentalno stanje tijekom suđenja i dijagnosticirala mu teški poremećaj ličnosti, sada zaključila da bi ga se trebalo klasificirati kao 'bezopasnog'. Zbog napredne demencije malo je vjerojatno da će počiniti još zločina. Fritzl je također fizički u lošoj formi i može se kretati samo uz pomoć hodalice. Ukupno uzevši, od njega se više ne može očekivati ​​plansko djelovanje, pa ni kaznena djela.

Dok je Fritzlova odvjetnica Astrid Wagner 'čvrsto uvjerena' da bi on sada požalio zbog svojih postupaka, Kastner ne misli tako. Za sudsku psihijatricu njegove fantazije, poput one o pripremama za vjenčanje svoje kćeri, samo su pokušaj da zataška svoje zločine. No ni ona više ne vidi razloga da ga zadrži na odjelu za vrlo opasne prijestupnike.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Fritzl bi mogao biti prebačen u zatvorsku ambulantu ili u državni starački dom.

'Već sam u procesu ishođenja uvjetnog otpusta za njega. Ako molba bude odobrena, a pretpostavljam da će biti tako, željela bih mu osigurati mjesto u domu za nemoćne osobe', kazala je Wagner za Kronen Zeitung.

Još jedan sin?

Iako mnoge izjave ovog 90-godišnjaka sada dolaze iz domene fantastike, njegove priče o dosad 'nepoznatom sinu' zapravo bi mogle biti utemeljene.

Navodno je prije nekoliko mjeseci s njim stupio u kontakt muškarac iz Austrije i priznao da mu je on otac. Fitzl je navodno imao aferu s njegovom majkom, što bi se točno poklapalo s datumom njegova rođenja. Usporedba DNK trebala bi uskoro razjasniti ovu situaciju.