SUĐENJE MERČEPU

'Mom su suprugu u Pakračkoj Poljani puštali struju u crijevo'

08.04.2013 u 16:15

Bionic
Reading

'Moj je suprug 18. listopada 1991. otišao u Kutinu po plaću i više se nikada nije vratio. Kasnije sam doznala da je tog dana nakon mučenja likvidiran u Pakračkoj Poljani. Da su mog supruga Savu Mijića mučili u Pakračkoj Poljani, i to tako što su mu žicom puštali struju u debelo crijevo, ispričao mi je Branko Velagić. On je također bio zatvoren u Pakračkoj Poljani, u međuvremenu je umro, a pričao mi je da je moj suprug plakao te molio da ga puste jer ništa nije kriv', kazala je Ankica Gašpar svjedočeći u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu

Merčepa se tereti za ratni zločin počinjen nad civilima tijekom 1991, a svjedokinja, koja je u vrijeme suprugova nestanka radila u policiji kao daktilografkinja, ispričala je još neke detalje koje je čula od Velagića.

'Pričao mi je da je on u Pakračkoj Poljani bio prisiljen ubijati civile i kopati im rake. Kazivao mi je da su zarobljenike skidali do gola, vezali ih lancima i nakon toga zakapali. Inače, među mojim kolegama koji su radili u policiji tada se pričalo da postrojbom u Pakračkoj Poljani zapovijeda Merčep. Pričalo se i da pripadnici njegove postrojbe ubijaju nevine ljude', kazala je svjedokinja.

Merčepov branitelj Marko Ujević svjedokinji je predočio da, prema MUP-ovoj nacionalnoj evidenciji nestalih, stoji da je njezin suprug nestao u Lipiku, no svjedokinja je ostala pri svojoj tvrdnji da joj je suprug likvidiran u Pakračkoj Poljani. Svjedočila su i dvojica pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a, kojom je, prema optužnici, zapovijedao Merčep. Jedan od njih, Mario Vrban, i sam je bio u Pakračkoj Poljani 1991, a kazao je da za zločine zna samo iz medija.

'Da se tamo nešto događalo, prvo sam čuo od mog oca koji me je pitao kakve se to svinjarije tamo događaju. Ostao sam u šoku jer ništa o tome nisam znao. Merčepa sam tamo vidio možda dvaput, jednom je držao motivacijski govor. Čuo sam i da je zatvor bio kod nogometnog igrališta, ali ga ja nisam primijetio', kazao je svjedok.

Miro Bajramović, koji je također trebao danas svjedočiti, ponovno se nije pojavio. On je bio prvi pripadnik postrojbe koji je javno progovorio o zločinima koji su počinjeni. Inače, u nekoliko navrata dosad sud je poslalo policiju da ga privede, no svaki put kada bi policajci došli, Bajramović nije bio na kućnoj adresi.