ODVJETNIK ŠERIĆ POJAŠNJAVA

Modrića i Lovrena pustili, pa ih opet optužili za lažni iskaz. Kako to?

30.06.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Kako je optužnica za lažno svjedočenje, koja je 2018. bila pravomoćno odbačena (potvrdio je Županijski sud u Zagrebu), sada ipak podignuta protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg 'vatrenog' Dejana Lovrena

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama, osječko Općinsko državno odvjetništvo je pred osječkim Općinskim sudom u Osijeku podignulo optužnice protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena.

Ne navodeći identitete okrivljenika, tužiteljstvo navodi da se Lovrena tereti da je kazneno djelo počinio 1. rujna 2017. na osječkom Županijskom sudu tijekom rasprave u predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg "Dinamova" direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara, zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Okrivljenog Luku Modrića se tereti da je ovo kazneno djelo počinio 13. lipnja 2017. na osječkom Županijskom sudu u Osijeku tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv istih okrivljenika, iako je također upozoren da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

No, optužnica je u prosincu 2018. protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću pravomoćno odbačena jer je zagrebački Županijski sud potvrdio odluku nižeg suda iz rujna te godine.

Što se promijenilo da je prije pet godina optužnica odbačena, a sada je podignuta?

'Radilo se o optuženju svjedoka za lažno svjedočenje u tijeku postupka, prije nego je odluka postala konačna. To je razlika. Tada je pravilno zauzeti stav da prije pravomoćnosti presude protiv okrivljenika, u ovom slučaju Mamića i drugih, ne može ići postupak za lažno svjedočenje dok se ne odluči o glavnoj stvari, dok se ne donese presuda protiv Mamića', objašnjava odvjetnik Branko Šerić kako je pravno moguće nakon pravomoćne optužnice koja je odbačena, ona opet podignuta.

Kako dalje objašnjava, nakon što je postupak postao pravomoćan, Općinsko državno odvjetništvo je podiglo optužnicu protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena jer se inače ne može tvrditi prije konačne odluke je li to bio lažan iskaz ili nije.

'Sad je u pitanju, da se radi o tvrdnji Općinskog državnog odvjetništva o lažnim iskazima jer, dati iskazi nisu u suglasnosti sa stvarnošću, a na što upućuju prema tvrdnji optužbe dokazi na koje ukazuje pravomoćna presuda u slučaju Mamić', kaže odvjetnik Šerić.