na tri mjeseca

Smiljana Srnec puštena je iz zatvora, odvjetnik pojašnjava: Ukoliko je bolest takva...

12.09.2023 u 13:11

Bionic
Reading

Smiljana Srnec, osuđena zato što je prije dvadeset godina ubila sestru i potom dug niz godina skrivala njezino tijelo u zamrzivaču, upućena je danas na privremeni prekid izdržavanja kazne na rok od tri mjeseca

Nakon što je odslužila samo četiri od ukupno 15 godina zatvorske kazne, sud u Požegi odobrio joj je prekid boravka u zatvoru 'zbog bolesti zatvorenice', kako je službeno rečeno. Prekid je, naknadno je pojašnjeno, određen po članku 163. Zakona o izdržavanju kazne zatvora jer je došlo do pogoršanja kronične bolesti, koja se ne može liječiti u okviru zatvorskog sustava te je operacija zakazana za 18. rujna.

  • +10
Smiljana Srnec Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U jednom od najeksponiranijih kaznenih slučajeva u novijoj hrvatskoj povijesti Srnec je uhićena 2019. godine, osuđena godinu kasnije, a 2021. godine presudu je potvrdio i Vrhovni sud. Utvrđeno je da je tupim i tvrdim predmetom izudarala po glavi sestru koja se nalazila u ležećem položaju, a potom njezino tijelo punih 19 godina držala skriveno i zamrznuto u škrinji, prekriveno vrećicama s hranom. Poklopac je bio zalijepljen tako da se ne može otvoriti.

Hrvatsko pravosuđe pamti popriličan broj bizarnih odluka o privremenim prekidima odsluženja kazne, slanju u zatvore otvorenog tipa ili čak prijevremenog otpusta za brojne eksponirane zatvorenike, no iznimno rijetko radilo se o osuđenicima za teška kaznena djela kojima su izrečene dugotrajne zatvorske kazne - a pogotovo nakon što su u zatvoru proveli manje od trećine određenog vremena.

Ograničeni kapaciteti

'Ukoliko je njena bolest takve naravi i intenziteta da je liječenje u okvirima zatvorskog sustava nemoguće, onda se omogućava liječenje privremenim boravkom na slobodi koji traje do trenutka ozdravljenja, a najkasnije do isteka odobrena tri mjeseca', rekao nam je odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo Branko Šerić.

'Iz vlastitog iskustva znam da su kapaciteti i mogućnosti zatvorskih bolnica poprilično ograničeni. Dakako, postoji i alternativa da se osuđeniku omogući potrebna zdravstvena pomoć i mimo zatvorske bolnice, a bez prekida izdržavanja kazne, no u tom slučaju potrebno je osigurati njegovo danonoćno čuvanje od strane pravosudne policije. Pitanje je imamo li kapaciteta za to, odnosno što je jeftinije', objašnjava Šerić.

No bez točne dijagnoze Srnec nemoguće je dalje tumačiti njezin slučaj.

Brojni slučajevi

Podsjetimo, brojni eksponirani osuđenici više godina su izbjegavali odlazak u zatvor upravo tako što su koristili manjkave kapacitete zatvorskog bolničkog sustava. Primjerice, osuđeni šef hrvatskih nogometnih sudaca Željko Širić ili član zločinačke organizacije Zdravka Mamića, Damir Vrbanović, u više navrata i više godina odgađali su početak služenja kazne jer su imali problema s - koljenom. Vrbanović je upravo na taj način na slobodi dočekao odluku Ustavnog suda, a koji je ukinuo pravomoćnu presudu protiv njega i naložio novo suđenje.