'BILDANJE' STATISTIKE ILI?

Misteriozno ubojstvo Hrvoja Turibaka policija vodi kao riješen slučaj

07.08.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon što je zagrebačka policija izradila izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja o svom radu za prošlu godinu, navodeći da je 2012. godine 'evidentirala 12 ubojstava, od kojih je jedno ostalo nerazriješeno', tužiteljstvo joj je još jedno vratilo u ladicu neriješenih slučajeva. Radi se o ubojstvu Hrvoja Turibaka, 24-godišnjeg studenta iz zagrebačkog naselja Špansko

No, u policijskoj statistici, objavljenoj na internetskoj stranici PUZ-a, ništa se nije promijenilo nakon što je odbačena prijava podnesena protiv žrtvina brata Tomislava Turibaka, piše Večernji list

I dalje se kao neriješeno ubojstvo u 2012. godini vodi jedno, ono Davora Golubića. Zato smo od zagrebačke policije tražili da nam odgovori kako će u izvješću za ovu godinu statistički prikazati Turibakovo ubojstvo.

Objašnjavajući da svake godine izrađuju. 'Statistički je trenutačno stanje bilo tada, kakvo je bilo u tom trenutku kada je izvješće predstavljeno. Drugim riječima, bilo koje kazneno djelo koje je 'statistički obrađeno i prikazano', naravno, podliježe i promjenama nakon što istu kaznenu prijavu kroz postupak provedu mjerodavna tijela pravosuđa. Ista tijela mogu prijavu odbaciti kao i zatražiti dodatne radnje od policije, nadopunu i slično.', kažu u PUZ-u.


Branko Lazarević, koji je radni vijek proveo upravo u zagrebačkoj policiji, kaže da nekoć prijave nisu podnosili ako nisu imali dovoljno dokaza protiv osobe koju su sumnjičili pa su im se takvi slučajevi u statistikama vodili kao neriješeni. No, Lazarević naglašava i da je nekoć policija prije podnošenja kaznene prijave surađivala s tužiteljstvom. U slučaju ubojstva Hrvoja Turibaka ta je suradnja, pokazalo se tijekom istrage, izostala.

Više pročitajte ovdje