rat izraela i hamasa

Mirovni samit u Kairu, pokušaj sprječavanja šireg rata

21.10.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Egipat u subotu otvara samit o krizi u Gazi kako bi pokušao spriječiti širi regionalni rat, no očekuje se da će se okupljeni bliskoistočni i europski čelnici boriti oko zajedničkog stajališta o sukobu između Izraela i Hamasovih militanata.

Iz diplomatskih izvora se čini malo vjerojatnim da će biti prihvaćena zajednička izjava s tog okupljanja zbog osjetljivosti oko poziva na primirje i pitanja uključivanja u izjavu napada Hamasa 7. listopada na Izrael i prava Izraela na obranu.

Izostanak visokog dužnosnika glavnog saveznika Izraela, Sjedinjenih Država, te nekih drugih važnih zapadnih lidera, umanjio je očekivanja o tome što brzo sazvan sastanak može postići. Sjedinjene Države, koje trenutno nemaju ambasadora u Egiptu, zastupane su s obnašateljem dužnosti.

Sastanak se odvija dok Izrael priprema kopneni napad na Gazu nakon Hamasovog napada u kojem je ubijeno 1400 ljudi. Više od 4100 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj protuofenzivi, usred rastuće humanitarne krize u Gazi.

Arapske zemlje izrazile su ljutnju zbog izraelskog bombardiranja i opsade Gaze bez presedana, u kojoj živi 2,3 milijuna ljudi.

Egipat nije mnogo rekao o ciljevima tog okupljanja, osim izjave egipatskog predsjedništva od 15. listopada da će sastanak obuhvatiti nedavne događaje u vezi s krizom u Gazi i budućnošću palestinskog pitanja.

Kina je najavila da će njen izaslanik za pitanja Bliskog istoka, Zhai Jun, prisustvovati, dok je Rusija rekla da će je zastupati zamjenik ministra vanjskih poslova, Mihail Bogdanov. 

Njemački kancelar Olaf Scholz, britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron neće prisustvovati, a njihove će zemlje predstavljati ministri vanjskih poslova. 

Na samitu će, između ostalih, sudjelovati premijeri Italije, Španjolske i Grčke, predsjednici Egipta i Palestinske samouprave, čelnici Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara, visoki dužnosnici EU-a Charles Michel i Josep Borrell, te glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Visoki dužnosnik EU rekao je u petak da je bilo rasprava o zajedničkoj deklaraciji sa sastanka, ali još uvijek postoje "razlike" tako da nije jasno hoće li na kraju biti izjava.