PREVENTIVNA AKCIJA

Miroslav Šimić otkriva zašto su, zapravo, otkantali SDP

21.01.2016 u 09:59

Bionic
Reading

'SDP nikad s nama nije stvarno planirao sastavljati vladu. Javnost mi ne mora vjerovati, ali to pouzdano znam iz vjerodostojnog izvora. Što mislite zašto smo dobili sva ta silna ministarstva i sve što smo tražili? Zato što nam to nikada uistinu nikad nisu htjeli dati', uvjeravao nas je Miroslav Šimić, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista u emisiji Osječke televizije Karte na stol

Šimić tvrdi da je SDP, u ime koalicije Hrvatska raste, krenuo u formiranje vlade s Mostom, pristao na sve njihove zahtjeve i čak predložio predsjednika Mosta Božu Petrova za premijera.

'Pristali smo na to. Njihov je plan bio taj da se nakon predaje potpisa predsjednici – ne dođe li u međuvremenu spontano do razilaženja – u jednom trenutku inscenira svađa s nama i potom s nekolicinom naših zastupnika za koje procijene da su labilniji ili ne žele nove izbore, formiraju novu saborsku većinu. Nismo mogli dopustiti takav rasplet, niti da nas tako slome, jer bi od nas napravili totalne budale, a nismo htjeli ni prijevremene izbore do kojih bi to eventualno dovelo', objašnjava Šimić odnose do prije mjesec dana s izglednim političkim partnerom.

Znali smo da će nas novinari razbiti

U Mostu su svjesni činjenice da su neki među njima skloniji lijevoj političkoj opciji i radije bi u Saboru surađivali s koalicijom Hrvatska raste. Razumiju i da bi oni koji bi s SDP-ovom koalicijom stvorili parlamentarnu većinu bili neskloni novim izborima i neizvjesnosti ponovnog ulaska u Sabor, u okolnostima kada već imaju 76 ili više zastupničkih ruku.

Kako bi spriječili takav scenarij, odlučili su preduhitriti ga i sami raskinuti politički dogovor za koji su imali čvrste informacije da nije iskren. To je i pravi razlog zbog kojega Božo Petrov nije htio uzeti potpise zastupnika Hrvatske raste i odnijeti ih predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

'Uoči objavljivanja naše odluke o prekidu pregovora s SDP-om, bili smo svjesni što nas čeka. Gospodin Petrov mi je tada u telefonskom razgovoru rekao da će nas novinari nakon toga totalno razbiti, ali da je bolje i to nego ono što bi nam se dogodilo za tri tjedna', prepričava Miroslav Šimić.

Nekoliko navodnih noćnih telefonskih poziva pojedinih istaknutih članova SDP-a zastupnicima Mosta od kojih su očekivali da bi mogli podržati Zorana Milanovića za premijera ako propadne dogovor s Mostom, doživjeli su kao potvrdu informacija o neiskrenosti političkog dogovora i kobne igre u koju ih je, uvjereni su, SDP uvukao. Čim su odlučili izići iz te priče, odmah su dogovorili i da ne objave odakle im informacije niti koga su SDP-ovci u toj presudnoj noći zvali. Znali su da to novinare i javnost neće zadovoljiti, ali bili su uvjereni da postupaju ispravno i preuzeli su taj teret odgovornosti.

'Često bi politički partneri jedni druge rado udavili u kapi vode, pa kada za vrijeme pregovora dobijete takvu informaciju i to iz ozbiljnog izvora, a ona se onda potvrdi time što se neke među nama poziva i predlažu im se takva rješenja, odlučili smo izići iz dogovora. Ostanak s SDP-om nudio nam je samo alternativu: novi izbori ili raskol Mosta, a nijedno od toga nismo htjeli.

Orešković je samostalniji nego što sam očekivao

Šimić ponavlja i već poznate vrijednosne sudove njegovih kolega da im nije prvenstveno važno koliko će ministarstava dobiti u svoj politički portfelj, ako sa svojih 15 zastupnika imaju dovoljno snažan utjecaj u cijeloj Vladi.

'A s Domoljubnom koalicijom dogovorili smo da svaki ministar mora biti usuglašen s Mostom. Dakle, ako se ne slažemo s njegovim izborom, ne može biti ministar. Jednako je i s našim prijedlozima koje mora prihvatiti Domoljubna koalicija. Što se tiče gospodina Oreškovića, on ima uistinu visoku razinu samostalnosti. To se vidi kod odabira kandidata i ako procijeni da ga neki od naših kandidata ne zadovoljava, može izabrati novog. Prirodno je da mi predlažemo kandidate, ali i da ih on bira, jer za svoj tim u Vladi odgovarat će on. Iz dosadašnjih iskustava u kontaktima s njim i načina na koji se postavljao, samostalniji je u donošenju odluka nego što sam to očekivao', ustvrdio je Šimić.

Priznaje i propuste kolega u Mostu, pa osim dirigiranog i usmjerenog napada na njih, kaže i da su puno toga sami loše odradili ili iskomunicirali te time naštetili vlastitoj vjerodostojnosti. No smatra da je Most ipak ostao dosljedan te da će to dokazati i radom u Saboru i Vladi.

'Pogledate li političku situaciju u Hrvatskoj danas u odnosu na onu poslije izbora na kojima su glatko pobjeđivale dvije velike stranke sa svojim koalicijama, vidite da su razlike velike. One su tada brzo i lako podijelile ministarstva, javne ustanove i poduzeća s partnerima s kojima su tvorili saborsku većinu. Ponekad se šalim pa kažem kako je onaj koji je malo bolje lijepio predizborne plakate mogao tada postati pomoćnik ministra (za ministra je ipak trebalo malo više pameti). Danas se događa posve suprotno: dvije velike stranke nisu dale premijera iz svojih redova! Prvi put imamo nestranačkog mandatara, jednog od najjačih hrvatskih menadžera u svijetu, a kandidati za ministre – po nekoliko njih za svako ministarstvo – odlaze mandataru na razgovor i on sam bira ministra.

Mnogo je nestranačkih stručnjaka i puno će ih više dobiti priliku u sastavljanju vlade nego što je to bilo ikad. Ali mnogi od njih jednostavno se ne žele angažirati u vladi. Nekima su razlozi materijalne prirode, neki jednostavno ne vjeruju da će moći slobodno raditi, što nije čudno s obzirom na iskustva iz posljednjih 25 godina. Tu stvarno imamo problem. Od deset takvih stručnjaka, možda će trojica pristati raditi u vladi. Ima i tu manjkavosti, ali model je sigurno bolji od onoga što smo dosad imali. To je prvenstveno zasluga Mosta. S druge strane imamo problem u komunikaciji, u nedostatku informacija, negdje istrčimo pred rudo…'

Ništa na ho-ruk!

'Obećali smo niže plaće i one će biti niže. Obećali smo manji broj zastupnika i vjerujem da ćemo ga imati. Za prvo sam siguran, za drugo vjerujem, jer moramo se još usuglasiti oko broja zastupnika. Naš partner misli da smo tražili premalen broj i tu ćemo tražiti kompromis, jer smo svjesni da ne može uvijek sve biti po našem. Načelno, vrlo brzo snizit ćemo plaće i broj zastupnika, odmah nakon potpunog konstituiranja Sabora i izbora vlade', ističe Šimić i dodaje: 'Ne smijemo prebrzo smanjiti broj ministarstava, jer bismo u nekim slučajevima morali ponovno izrađivati važne dokumente uz koje je vezan priljev sredstava iz fondova EU-a, što bi dovelo do odgode uplate prema Republici Hrvatskoj. Zato smo predložili period prilagodbe od šest mjeseci kako bismo vidjeli koje je rješenje optimalno. Ne odustajemo, dakle, od smanjenja administracije i broja ministarstava, ali moramo to dobro pripremiti. Odradimo li taj dio posla na ho-ruk, mogli bismo ostati bez nekoliko stotina milijuna eura ili kuna.

Svjesni smo i da uštede do kojih će te promjene dovesti neće spasiti hrvatsku državu, ali će biti jasna poruka biračima i građanima, od kojih ćemo onda imati legitimitet tražiti podršku za reforme', ističe Miroslav Šimić.

Zaključuje kako će se Most usprotiviti svakom obliku radikaliziranja situacije u bilo kojem segmentu, u školstvu, zdravstvu, posebno u ideološkom smislu, jer Hrvatskoj to ne treba. Tvrdi da se moraju usmjeriti na gospodarstvo, da obrazovanje, osim u odgoju djece, posebice mora biti u funkciji njihove pripreme za potrebe toga gospodarstva.