ČOVJEK KOJI JE PRIZNAO ZLOČINE

Miro Bajramović u ponedjeljak svjedoči na suđenju Merčepu

22.11.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Na suđenju bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu u ponedjeljak bi trebao svjedočiti pripadnik pričuvnog sastava policije Miro Bajramović koji je prvi javno progovorio o uhićenjima, zlostavljanjima i ubijanju civila ratne 1991.

Za te se zločine sada po zapovjednoj odgovornosti sudi Merčepu, navodnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava koji je, po mišljenju tužiteljstva, odgovoran za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Bajramović je jedan od tzv. merčepovaca kojemu se već sudilo za ubojstva na Pakračkoj poljani, za koju se doznalo još 1992. kada je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla do informacija o još nekim zločinima koja su navodno počinili Merčepovi suborci.

No, slučaj je 'mirovao' do rujna 1997. kada je Bajramović za 'Feral Tribune' izjavio da je Merčepova postrojba u Gospiću i u Pakračkoj Poljani ubila 280 osoba te da je on osobno odgovoran za smrt 86 ljudi.

Nakon čitanja optužnice u kojoj su poimenice navedene žrtve zlostavljanja, mučenja i ubojstava koje su navodno počinili pripadnici njegove postrojbe Merčep je kazao da se ne osjeća krivim.

Poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko 'merčepovaca' te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića

No, jedan od zapovjednika pričuvnog policijskog sastava Milan Martinić danas u svjedočenju na zagrebačkom Županijskom sudu nije znao odgovoriti zbog čega se postrojba smještena u Pakračkoj Poljani nazivala 'merčepovcima', s obzirom da je kao tadašnji Vekićev pomoćnik tek nekoliko puta 'na sat ili dva' došao u Poljanu radi obilaska jedinice.

'Ne znam koji bi bio razlog tome, možda zato što je Merčep u Ministarstvu bio zadužena za pričuvne postroje', ustvrdio je svjedok.

Bajramović, koji bi trebao biti ispitan 26. studenog, u medijima je tvrdio da je Merčep dobro znao što se događa, iako osobno nije sudjelovao u likvidacijama.