SLUČAJ SLAVICE LUKIĆ

Ministri suglasni: Sramoćenje mora van iz Kaznenog zakona

10.04.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Zbog skandalozne presude za sramoćenje, kojom je za istinito izvještavanje javnosti kažnjena novinarka Slavica Lukić, njezini kolege su uoči sjednice Vlade pitali ministre treba li 'sramoćenje' izbaciti iz Kaznenog zakona. Oni su za brisanje djela 'sramoćenja' iz našeg kaznenog zakonodavstva

'Kad se dogodi ovakav skandal, tek onda čovjek vidi kakve se tu nelogičnosti i apsurdi skrivaju. Dakle, apsolutno da', rekla je prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. I ministar zdravlja Rajko Ostojić je za ukidanje 'sramoćenja', a s njim se slaže ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović

'Treba voditi računa o slobodi javne riječi', rekao je Zmajlović.

Ministar branitelja Predrag Matić bio je kratak i jasan: ''Sramoćenje' mora van iz Kaznenog zakona.' Isto je ponovio i njegov kolega Arsen Bauk, ministar uprave.

Ministar obrta i malog poduzetništva također je za brisanje te sramotne odredbe. Gordan Maras rekao je da je za odgovornost svih onih koji rade svoj posao, ali istovremeno ljudi koji rade svoj posao zbog toga ne smiju biti ugroženi.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je da po ovom pitanju nema nikakve dileme te da 'sramoćenje' treba izbaciti iz kaznenog zakonodavstva.

Hrvatsko vijeće za medije zabrinuto je zbog osuđujuće presude za 'sramoćenje' što ju je protiv novinarke Jutarnjeg lista Slavice Lukić, zbog pisanja o poslovanju tvrtke Medikol s HZZO-om, donio Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Iako je riječ o nepravomoćnoj presudi, ona jasno dokazuje manjkavost tumačenja članka 148. Kaznenog zakona RH kojim se kažnjava 'sramoćenje'. To će, ukoliko i ostali suci zauzmu isti stav, značiti potpuno zatiranje medijskih sloboda u Hrvatskoj.

Objavljivanje istine, uz poštivanje usvojenih publicističkih načela hrvatskih medija, smisao je novinarskog rada, zbog čega ne smije postojati ovakva zakonska mogućnost da ih se neosnovano kažnjava. Stoga i Hrvatsko vijeće za medije od Vlade i Sabora traži brisanje odredbe 'sramoćenja' iz Kaznenog zakona.

I Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je da se djelo 'sramoćenja' hitno izbaci iz Kaznenog zakona.