neodgovorni istup

Ministarstvo se obrušilo na Most: Politikantstvom uznemiravaju branitelje

18.01.2024 u 20:23

Bionic
Reading

Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo je u četvrtak na tvrdnje članova Mosta da su djelomičan uzrok smrtnosti braniteljske populacije “loše organizirani, nestručni i protuzakoniti sistemski pregledi branitelja”, optuživši ih da politikantstvom uznemiravaju branitelje

Na konferenciji za novinare zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru Božo Petrov pozvao se u četvrtak na podatke iz godišnjeg izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema njemu, tijekom 2022. umrlo je 6.330 hrvatskih branitelja, s tim da je njih 44 posto bilo mlađe od 64 godine, 1.519 umrlih branitelja bilo je mlađe od 59 godina.

Za toliki broj umrlih branitelja mlađe dobi dijelom su uzrok i "loše organizirani, nestručni i protuzakoniti sistematski pregledi branitelja", rekao je Petrov, napomenuvši da je očekivani životni vijek u Hrvatskoj 78 godina.

Na to je oštro reagiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, istaknuvši da su se članovi Mosta znakovito, na početku izborne godine, “sjetili da bi mogli lamentirati čak i o sistematskim pregledima hrvatskih branitelja, koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi već osmu godinu”. “Takav neodgovoran i senzacionalan istup (...) je krajnje politikantstvo kojim se pokušava obmanuti javnost i nepotrebno uznemirava braniteljska populacija”, dodaju iz ministarstva.

Odgovorili su i na tvrdnje da se program sistematskih predmeta provodi protuzakonito te istaknuli da su neutemeljene. Kažu da Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne navodi koja stručna medicinska razina mora raditi sistematske preglede, pa samim time njihovo provođenje u bolničkim ustanovama nije protuzakonito, nego je čak i viši standard od provođenja preventivnih pregleda u ordinacijama obiteljske medicine, što je Most predložio na današnjoj konferenciji za medije.

Kažu i da je u 2022. umrlo preko 400 branitelja manje nego u prethodnoj godini, unatoč starenju populacije, a da se je preventivne sistemske preglede dosad obavilo 105 tisuća hrvatskih branitelja.

“Koliko su važni sistematski pregledi i ulaganje u prevenciju vidljivo je iz podatka da je tijekom tih pregleda postavljena sumnja ili su utvrđene novootkrivene ili suspektne bolesti ili stanja kod oko 53 tisuće hrvatskih branitelja, koji su potom upućeni na daljnju dijagnostičku obradu i liječenje”, kažu.

Radi poboljšanja zdravstvenog stanja od listopada 2016. do danas oko 5.900 hrvatskih branitelja upućeno je na bolničku medicinsku rehabilitaciju za što su osigurana i veća financijska sredstva kako bi se omogućila što kvalitetnija i dostupnija rehabilitacija, navode iz Ministarstva hrvatskih branitelja.