OČITOVANJE PRAVOBRANITELJICE

Milas Klarić o djeci prosvjednicima na Pujankama: Katastrofa, jedna u nizu

02.07.2017 u 18:02

Bionic
Reading

Na prosvjednom skupu protiv ovrhe nad dječakom Cesareom Avenatijem u Splitu bilo je i djece, a jedan je Cesareov vršnjak čak dao izjavu za središnji Dnevnik HRT-a. Dječaka prosvjednika novinarka je pitala 'što ako (Cesare) ode u Italiju', a on je, sliježući ramenima, odgovorio 'onda ćemo svi biti tužni'. Djeca su nosila transparente 'Spasimo Cesara' te srcima ukrašeno 'I ja sam Cesar!!!!!'. Odrasli su natpisima poručivali 'Vitez je uz vas', 'Cesare je naše dite', 'Danas Cesare sutra Duje' i 'Čemu služe CZSS i pravobraniteljica'... Što na sve to kaže Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu?

'Nedopustivo je da ljudi na cesti odlučuju o pojedinačnim sudskim predmetima, obiteljskim prijeporima i dobrobiti djeteta. Sporovi roditelja oko djeteta uvijek se mogu i moraju riješiti isključivo na jedan od dva načina: dogovorom roditelja ili, ako je dogovor nemoguć, odlukom nadležne institucije u najboljem interesu djeteta. Treće opcije nema. Ulica i prosvjedi nisu alternativa i nikad ne mogu zamijeniti odluke nadležnih tijela', kazala je pravobraniteljica Ivana Milas Klarić za tportal.

Konstatira da će institucije, neovisno o proključalim emocijama prosvjednika, donijeti odluku i u slučaju zbog kojeg je na splitskim Pujankama organizirano 'događanje naroda'. 

'To je zapravo pritisak na nadležna tijela. Žalosno je što su se u taj prosvjed, među ostalima, uključili i pojedini saborski zastupnici, dok neki pokušavaju iskoristiti situaciju za skupljanje emocija za svoj slučaj', navela je Milas Klarić.

Pravobraniteljica ima poruku za one koji su, putem transparenata, od nje tražili da reagira u tom konkretnom slučaju.

'Moja jedina reakcija može biti poruka: Ljudi, maknite se s ceste. Ja uopće nemam ovlasti za mijenjanje sudskih odluka, a onaj kome je palo na pamet mene pozivati da to učinim, ne poznaje ni ovlasti ni smisao institucija ove države. Važno je, međutim, reći da se ovim prosvjedom apsolutno prekršilo propisima i konvencijama o pravima djeteta zajamčeno pravo djeteta na privatnost. Sigurno nije na dobrobit djeteta da sluša izvikivanje svog imena, da gleda te prosvjede, da kroz medije saznaje puno toga neprimjerenoga o svom ocu i svojoj majci', upozorava Milas Klarić.

Prosvjednici se vode emocijama, a ne znaju činjenice - iako, oni ni ne trebaju znati činjenice, zapravo i ne smiju znati detalje iz sudskog postupka, upozorava pravobraniteljica. Prosvjednici će, međutim, vjerojatno reći da je sve to manje zlo od toga da se dijete silom odvoji od majke s kojom je provelo cijeli svoj život.

  • +12
Djeca na prosvjedu u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'To je njihova procjena. Svatko ima neku svoju ideju što je pravda, međutim, ne može ulica dijeliti pravdu kao u sustavu samopomoći. Voljela bih znati što te osobe predlažu, zar ukidanje svih institucija u ovoj zemlji? Naravno, pojedini djelatnici u svim institucijama mogu pogriješiti i za to moraju biti odgovorni, ali roditelji i njihovi odvjetnici u svim tim slučajevima, kao i u ovom, imaju na raspolaganju zakonom predviđena pravna sredstva. Tko god tvrdi da je bilo grešaka u postupku, mora to u postupku i dokazivati, a ne na Pujankama', upućuje Milas Klarić.

U Splitu je bilo riječi o tome da nitko u institucijama nije pitao dječaka s kim on želi živjeti. Je li to možda bila greška?

'Način na koji se uzima mišljenje djeteta ovisi o nekoliko faktora, ali dijete se ne bi smjelo izravno pitati s kim želi živjeti. To je više stvar psihologije nego prava, ali svaki će vam psiholog reći da se dijete se ne smije dovoditi u situaciju da bira između roditelja. Dijete u pravilu voli i oca i majku, pa ispitivanje mišljenja djeteta ne može raditi svatko - upravo zato u službama, na sudovima i u centrima, rade psiholozi koji znaju svoj posao. To što je netko mama ili voli djecu ne znači da zna razgovarati s djecom', napominje Milas Klarić.

O djeci prosvjednicima 

Je li uopće preporučljivo da djeca sudjeluju na prosvjedima - u čemu je, recimo, razlika između sudjelovanja na prosvjedu na Pujankama i onom za kurikularnu reformu?

'Prije svega, nije isto prosvjedovati za neki zakon ili reformu po principu načela ili u nekom konkretnom obiteljsko-pravnom predmetu koji je, uz sve drugo, po zakonu tajan. No nikad nije poželjno voditi djecu na prosvjed i savjetujemo da se to ne čini. Pitanje je zašto voditi malu djecu koja ne razumiju o čemu je riječ, jer ih se samo ugrožava u gužvi. Drugi je slučaj s djecom koja već sama promišljaju teme prosvjeda, kao što su to učenici završnih razreda osnovne škole i srednjoškolci, kojih se kurikularna reforma izravno tiče, pa možda žele i sami otići na provjed', kazuje Milas Klarić. 

Kako komentira to što su na prosvjedima u Splitu bili mlađi učenici s transparentima?

'Katastrofa. To je patetika najgore vrste, gdje se ide na najniže emocije jer su tvrdnje da se prosvjeduje za svu djecu u Hrvatskoj posve besmislene i netočne. No i inače, kao društvo, posljednjih godina imamo tendenciju širenja besmislenih teza i nepoštivanja pravnog poretka Republike Hrvatske', zaključila je pravobraniteljica Milas Klarić.