bivši ministar poljoprivrede

Milanovićev ministar Jakovina osnovao tvrtku, evo čime će se baviti

05.07.2017 u 21:00

Bionic
Reading

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića, nedavno je osnovao tvrtku Aspira. Poslovni mu je plan kapitalizirati iskustvo upravo iz ministarskih dana (2011./2015.), točnije prodavati savjetničke usluge svim zainteresiranima na tržištu, ponajprije tvrtkama i institucijama iz država koje tek trebaju ući u EU, poput Srbije, BiH, Crne Gore… 'Da, zašto ne i s njima? Normalno je da ću raditi sa svima koji će trebati moje usluge i gdje ću vidjeti svoje poslovne interese', rekao je za tportal Tihomir Jakovina

Tvrtku Aspira d.o.o. osnovao je 24. svibnja ove godine. Iako je registrirana za obavljanje vrlo različitih djelatnosti i usluga, jasno je da Jakovina ponajprije računa prodavati savjetničke usluge, a pritom kao svoj najveći kapital uzima znanje i iskustvo koje je stekao kao ministar poljoprivrede u Milanovićevoj vladi (od 2011. do 2015. godine).

'Hrvatska je ušla u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, a ministar koji je uveo Hrvatsku u EU bio je Tihomir Jakovina. Pedeset posto Unijine legislative koju je Hrvatska trebala unijeti u svoje zakonodavstvo odnosilo se na poslove koje je odradilo Ministarstvo poljoprivrede. Tu govorim o prilagodbi i izmjenama našeg zakonodavstva vezanim uz prehrambenu industriju, sigurnost hrane, poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo, vodno gospodarstvo…

Ti strateški dokumenti koji su izašli iz Ministarstva poljoprivrede ujedno su moje iskustvo i moja znanja. To je najvažnija stvar koju sam stekao radeći ministarski posao', rekao je za tportal Tihomir Jakovina.

Jedini je osnivač i vlasnik tvrtke, a zasad nema zaposlenika. 'Tek sam u lipnju počeo raditi, zasad radim sam, a kako će se tvrtka razvijati, vidjet ćemo', govori Jakovina. Kaže da je posložio poslovni plan novoosnovane tvrtke, ali da o tome ne može detaljnije govoriti.

Pitali smo ga računa li na to da će njegove savjetničke usluge zanimati zemlje koje tek trebaju ući u Europsku uniju, poput Srbije, BiH i Crne Gore.

'Zašto ne?', kaže Jakovina, dodajući da će raditi sa svima koji će trebati njegove usluge bez obzira na zemlju iz koje klijenti dolaze.

Iako je još uvijek član SDP-a, kaže kako se realizirao u politici i da se u budućnosti vidi u biznisu.

'Znate kako se kaže - nikada ne reci nikada, ali ja sam u politici u dvadeset godina imao tri lokalna mandata, bio sam zastupnik i ministar. Svoje političke funkcije odradio sam pošteno i korektno, a sada je vrijeme za nove stvari', tvrdi Tihomir Jakovina.