susret na pantovčaku

Milanović primio predstavnike najstarijeg organiziranog sporta u Hrvatskoj

13.02.2024 u 13:05

Bionic
Reading

Povodom 240 godina djelovanja Hrvatskog streljačkog saveza, predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u utorak s njihovim predstavnicima, najboljim hrvatskim strijelcima i njihovim trenerima, a kako je rečeno, radi se o najstarijem organiziranom sportu u Hrvatskoj

Predsjednik Saveza Hubert Kišpal, dopredsjednik Zoran Ćelić, direktorica reprezentacije Jasminka Francki Bijonda i glavni tajnik Bojan Đurković pojasnili su kako se kao početak bavljenja streljaštvom u Hrvatskoj smatra osnivanje Građanskog streljačkog društva u Osijeku 1784..

U proteklih 30 godina hrvatski sportaši strijelci osvojili su više od 300 medalja na europskim i svjetskim natjecanjima, čime je streljaštvo među najtrofejnijim sportovima u Hrvatskoj. Usprkos činjenici da je to izrazito trofejan sport, predstavnici Saveza su ukazali kako u Hrvatskoj nemaju zadovoljavajuću infrastrukturu za vježbanje te nema ni jedne streljane zatvorenog tipa na kojoj bi mogli vježbati po svim vremenskim uvjetima.

Kao najsjajnije rezultate izdvojili su brončanu medalju Snježane Pejčić na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu - kao prvu olimpijsku medalju za ovaj sport i prvu žensku olimpijsku medalju za samostalnu Hrvatsku – te zlatne medalje Giovannija Cernogoraza na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Josipa Glasnovića 2016. godine u Rio de Janeiru.

I nastupe hrvatskih strijelaca na međunarodnim natjecanjima u prošloj godini ocijenili su izuzetno uspješnim. U tom smislu, istaknuli su zlatne medalje strijelaca u letećim metama Giovannija Cernogoraza, Antona Glasnovića i Francesca Ravalica na Europskim igrama u Krakowu te srebrne medalje strijelaca puškom Petra Gorše, Mirana Maričića i Josipa Sikavice na istom natjecanju. Nadalje, na Svjetskom prvenstvu u Bakuu puškari su osvojili brončanu medalju u ekipnoj konkurenciji, dok je Giovanni Cernogoraz ostvario jedan od najvećih uspjeha svoje karijere postavši svjetski prvak, a mjesec dana poslije i europski prvak što mu je donijelo titulu najboljeg sportaša Hrvatske u 2023. godini, navodi se u priopćenju predsjednikova Ureda.