raspad stranke

Milanka Opačić napušta SDP: To više nije društvo u kojem želim biti

19.09.2018 u 08:45

Bionic
Reading

Milanka Opačić, dugogodišnja SDP-ova saborska zastupnica te bivša potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, izlazi iz stranke, potvrdila je jutros za tportal. SDP tako ostaje bez još jednog prepoznatljivog lica u Saboru, a šestog zastupnika u ovom mandatu

Milanka Opačić, kako nam je rekla, već neko vrijeme razmišlja o izlasku iz stranke jer je nezadovoljna stanjem, kao i nedostatkom volje da se riješe problemi.

'Nije mi više problem samo opcija predsjednika stranke Davora Bernardića, već i ova koja je protiv njega, jer nisu složni i ne vidim da imaju ideju kako riješiti probleme u stranci. Stalno se nešto oteže i odgađa, čime se prolongira agonija stranke', izjavila je Opačić za tportal uoči početka jesenskog zasjedanja Sabora.

Kap koja je prelila čašu, prema njenim riječima, bio je način na koji stranački kolege ogovaraju jedni druge i prepričavaju razgovore u četiri oka.

'Kad sam vidjela kako se kolege odnose i kako govore jedni o drugima, zaključila sam da to više nije društvo u kojem želim biti', zaključila je Opačić.

>>> Milanka Opačić: SDP nije spreman za izbore i doživjet će totalni debakl

Dugogodišnja SDP-ova zastupnica u Saboru odrađuje svoj šesti mandat, a za vlade Zorana Milanovića bila je ministrica socijalne politike i mladih te potpredsjednica Vlade. U ovom je sazivu Sabora bila i njegova potpredsjednica, no smijenjena je s te dužnosti, a umjesto nje postavljen je jedan od predvodnika 'pobunjeničke struje' u stranci, Siniša Hajdaš Dončić. U Saboru će ostati kao nezavisna zastupnica, a o eventualnom priključenju nekom od saborskih klubova i daljnjem političkom radu zasad nije željela govoriti.

SDP je tako od početka ovog saziva Sabora izgubio i šestog zastupnika, a dosad su stranku napustili Tomislav Žagar, Tomislav Saucha, Zdravko Ronko i Bojan Glavašević, dok je Mirando Mrsić izbačen.

  • +69
Milanka Opačić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Opačić je prije početka saborske sjednice održala konferenciju za medije na kojoj je rekla kako je tijekom svojih 28 godina bavljenja politikom u SDP-u dala svoju energiju i znanje.

'Stranka je dva puta bila odgovorna za državu i za građane. Kada smo bili u oporbi bili smo odgovorna oporba, stožerna oporbena stranka, danas smo nažalost marginalna oporbena stranka. Ne stožerna stranka, nego privjesak svim manjim strankama', rekla je Opačić na konferenciji.

Milanka Opačić napušta SDP Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Navela je kako je osnovni razlog odlaska posljednjih četverosatni sastanak u stranci na kojem je bilo jasno da nijedna strana u SDP-u nema snage izvući stranku iz krize, već da se upravljaju samo parcijalnim interesima. Naglasila je kako ne želi sudjelovati u rastakanju stranke, kojoj je poželjela da se što prije oporavi, da nađe nove ljude i novu viziju. Potvrdila je kako će rad u Saboru nastaviti kao nezavisna zastupnica te da će glasati za svaki prijedlog koji je dobar za građane i Republiku Hrvatsku, neovisno od koga dolazio.

'Na to me obvezuje biračko tijelo koje je za mene glasalo. Moja je obveza da zadržim socijaldemokratski identitet', zaključila je.

Opačić je u srijedu ujutro poslala pismo kojim traži brisanje iz članstva SDP-a, a tekst pisma donosimo u cijelosti:

Pismo Milanke Opačić članovima SDP-a

'Poštovane članice i članovi stranke,

Kolegice i kolege Kluba SDP-a

Članice i članovi Predsjedništva SDP-a

Obavještavam Vas da s današnjim danim podnosim zahtjev za brisanje iz članstva SDP-a.

Nakon 28 godina djelovanja u našoj stranci, kojoj sam dala svu svoju energiju i znanje, kako bi SDP bio stranka koja je dva puta preuzimala odgovornost za život građana i razvoj Hrvatske, a u opoziciji bili kvalitetna oporba i stožerna stranka koja je oko sebe okupljala stranke lijevog centra.

Nažalost SDP koji sam godinama gradila , danas nije kvalitetna i konstruktivna oporba te se svrstava u red marginalnih stranaka u Hrvatskom saboru i na političkoj sceni.

SDP je izgubio političku ozbiljnost, koalicijski potencijal ali i socijaldemokratsku prepoznatljivost, kojoj su građani nekoliko puta davali povjerenje.

Nakon prekjučerašnjeg četverosatnog sastanka Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a postala sam svjesna da tamo nema želje za spašavanje stranke i vraćanje njenog političkog kredibiliteta.

Moja mogućnost političkog utjecaja na razvoj situacije kroz Klub zastupnika i kroz članstvo je svedena na minimum. Svojim izlaskom iz stranke nastojim izbjeći daljnje sudjelovanje u urušavanju stranke.

Nadam se da će neki novi ljudi, s novom energijom, programom i vizijom, vratiti SDP na razinu pobjedničkog mentaliteta. Najiskrenije svom SDP-u želim sto brži oporavak, ali ponajprije zbog svih onih vjernih članova i građana koji su vjerovali u SDP i koje sam na svom 28-godisnjem radu susretala diljem Hrvatske i kroz stranačke strukture.. Svoj politički put nastavit ću u Hrvatskom saboru kao nezavisna zastupnica i glasat ću za sve dobre projekte za koje ću procijeniti da pomažu da Hrvatska bude bolja zemlja nego sto je danas.

Kao nezavisna zastupnica borit ću se za dobrobit svih građana Republike Hrvatske, u skladu sa svojim socijaldemokratskim uvjerenjima, a na to me i obvezuje povjerenje vise od 20.000 preferencijskih glasova birača koji su me birali na zadnjim parlamentarnim izborima.

Milanka Opačić

Zagreb, 19. rujna 2018.'

  • +2
Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a u ponedjeljak nisu doneseni konkretni zaključci o budućnosti stranke Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX