najpoznatiji miš

Mickey Mouse postaje javno dobro, moguće pravne bitke s Disneyjem

29.12.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Gotovo cijelo stoljeće nakon debija na velikim ekranima, najpoznatiji miš na svijetu Mickey Mouse od 1. siječnja 2024. više neće pripadati kompaniji koja ga je stvorila već postaje javno dobro, nakon čega se očekuju moguće nove verzije crtića, adaptacije, ali i pravne bitke s Disneyjem

Autorska prava na "Parobrod Willie", kratku crno-bijelu animaciju iz 1928. kojom je publici prvi put predstavljen nestašni glodavac koji će postati simbol američke pop kulture, prema američkom zakonu istječu nakon 95 godina, odnosno 1. siječnja.

To znači da će se lik slavnog miša i njegove mišice Minne iz tog crtića moći koristiti kako god tko želi, pa čak i u komercijalne svrhe, piše AFP.

Modernija verzija miša iz suvremenih crtanih filmova i dalje će neko vrijeme pripadati tvrtki Disney.

Disney se ranijih godina svojski trudio da se promijeni zakon kako bi se autorska prava produljila.

"Ovo je duboko simboličan i uvelike iščekivan trenutak", rekla je Jennifer Jenkins, direktorica Centra za javno dobro pri sveučilištu Duke.

Sada svatko može kopirati, dijeliti, ponovo koristiti i napraviti adaptacije Diseneyevih crtanih filmova iz 1928. godine.

Kasnije verzije likova Mickey Mousea i Minnie, još nisu javno dobro i ne mogu se reproducirati bez dozvole Disneyevih odvjetnika.

Umjetnici će, međutim, moći slobodno stvarati nove verzije "Parobroda Willie" u skladu s, na primjer, klimatskim promjenama pa se tako Mickeyev brod može nasukati na osušenom riječnom koritu, a ne bi bilo čudno da se pojavi i feministička verzija crtića u kojem Minnie preuzima kormilo, piše AFP.

Može se dogoditi i da Mickey Mouse i Minnie Mouse završe i kao glavni negativci nekog hororca. To se, naime, dogodilo prošle godine s medvjedićem Winniejem zvanim Pooh i praščićem kad su se njih dvojica u filmu "Winnie the Pooh: Krv i med" pretvorili u krvožedne ubojice.

Disney je objavio da će "nastaviti štititi svoja prava na moderne verzije Mickeyja Mousea i druga djela koja su i dalje pod zaštitom autorskih prava".

"Na modernije verzije neće utjecati istek autorskih prava za ‘Parobrod Willie’, a Mickey Mouse će nastaviti igrati vodeću ulogu globalnog ambasadora kompanije Disney u našim pričama, atrakcijama u tematskim parkovima i brendiranim proizvodima", poručila je tvrtka.

Justin Hughes, profesor na pravnom fakultetu Loyola, ističe da će Mickey Mouse kakvog poznaju sadašnje generacije Amerikanaca i dalje biti pod zaštitom autorskih prava, ali također objašnjava da je Disney bio vrlo lukav pa je kultne dijelove crtića "Parobrod Willie" proglasio brendom.

"To znači da će svi oni koji budu koristili poznate crteže Mickeyja na majicama ili šalicama moći biti sudski gonjeni", rekao je Hughes.

No. drugi pravni stručnjaci tvrde da je američki Vrhovni sud jasno dao do znanja da se zaštićeni brend ne može koristiti kao autorsko pravo.

Obje strane se slažu da će se zakon koji je sada na snazi testirati u sudnici.