prijeti mu smrtna kazna

Masovni ubojica iz sinagoge u Pittsburghu kriv za zločin iz mržnje

16.06.2023 u 20:22

Bionic
Reading

Robert Bowers, koji je u listopadu 2018. u sinagogi u Pittsburghu ubio 11 vjernika, počinivši najgori antisemitski zločin u američkoj povijesti, u petak je proglašen krivim za više desetaka saveznih kaznenih djela počinjenih iz mržnje i prijeti mu i moguća smrtna kazna.

Slučaj protiv 50-godišnjeg masovnog ubojice na okružnom sudu u Pittsburghu sada ulazi u fazu izricanja kazne, kada će 12 porotnika morati odlučiti zavrijeđuje li smrtnu kaznu.

Savezni tužitelji optužili su Bowersa po 63 točke optužnice, uključujući ometanje slobodnog izražavanja vjerskih uvjerenja koje je rezultiralo smrću. Porota ga je proglasila krivim po svim točkama optužnice, potvrdio je ured državnog odvjetnika u Pittsburghu.

Bowers svoj antisemitizam nije skrivao, a nekoliko mjeseci prije napada objavio je više postova u kojima napada Židove.

Bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa je bijesno kritizirao jer ne čini ništa da zaustavi "najezdu Židova u SAD".

Obrana je u svojoj argumentaciji navela da bi smrtna kazna bila protivna ustavu s obzirom da Bowers pati od ozbiljne mentalne bolesti, šizofrenije.

Da bi bio osuđen na smrt, mora se složiti svih 12 porotnika, tj. presuda mora biti jednoglasna. U suprotnom, Bowersa čeka doživotna zatvorska kazna.