MILORAD DODIK

'Markale i Tuzlanska kapija su namješteni, za Srebrenicu tražim komisiju'

12.12.2016 u 16:11

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je sinoć da će Srebrenica i dalje imati isti prioritet kod vlasti Republike Srpske koji je imala i prije, poručivši kako je potrebno da relevantna međunarodna komisija, nezavisna o političkim institucijama, sastavi izvješće o zbivanjima u tom istočnobosanskom mjestu 1995. godine

Kako je rekao u razgovoru za televiziju N1, ta komisija bi istražila i sastavila izvješće o svim događanjima u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

'Sada znamo da su MarkaleTuzlanska kapija bili namješteni kako bi se kreirali određeni vojni događaji, prije svega intervencija stranaca', rekao je Dodik, dodajući da ne negira da se u Srebrenici na kraju rata dogodio 'ozbiljan i veliki zločin' zbog, kako je naveo, 'raznih političkih kalkulacija tadašnjeg bošnjačkog čelnika Alije Izetbegovića koji je povukao zapovjednika bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića i nekih Srba'.


'Nikoga ne opravdam. Trebali bismo doći do relevantne istine, a istina nije ono što je napisala Vlada Republike Srpske pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, već istina može biti to da relevantna, autoritativna međunarodna komisija, nezavisna o političkim institucijama, napravi izvješće koje ću podržati', naglasio je Dodik, dodajući kako smatra da za to u ovom trenutku nema spremnosti.

Pritom je napomenuo da je njegov odnos prema Potočarima nepromijenjen, kao i da će Srebrenica imati prioritet kod vlasti i nakon što je Srbin izabran za načelnika Srebrenice.

'Uputit ću vas na prethodnog načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića koji je rekao da su vlada, odnosno vlasti Republike Srpske ispunile sve što su obećale u razgovoru s njim, a taj razgovor sam vodio ja', rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, vlasti RS-a uvijek su pomagale Srebrenici tamo gdje su postojali realni okviri, ali prethodne lokalne vlasti nisu iskazivale lojalnost zakonodavnom sustavu Republike Srpske.

'Mislim da ćemo sada normalizirati odnose', naglasio je Dodik.

Govoreći pak o povratku u Srebrenicu i ostale dijelove Republike Srpske, Dodik je rekao da nitko nikome ne brani da se vrati u Republiku Srpsku.

'Republika Srpska je mjesto u koje se vratilo najviše prijeratnih stanovnika u BiH, što se ne može reći za Sarajevo i Federaciju u cijelosti. Kada vidite koliko se Bošnjaka vratilo u Republiku Srpsku, to najbolje govori kakva je Republika Srpska i ona će u tom pogledu ostati ista', zaključio je Dodik.