NISKI UDARCI U SABORU

Marasović Stazića i Vladu usporedio s Goebbelsom i Trećim Reichom

22.01.2015 u 14:23

Bionic
Reading

'Tko njemu više vjeruje? To je ista stvar kao što je Goebbels '45. pričao u 4. mjesecu da će Njemačka pobijediti, a Rusi su bili u predgrađima Berlina. Toliko je danas uvjerljiv Stazić', izustio je u jednoj od replika u današnjoj saborskoj raspravi HDZ-ov Dujomir Marasović. Takve riječi na noge su odmah digle SDP i njegovog zastupnika Nenada Stazića, a on smatra da je Marasović prešao granicu

Zbog Marasovićevih riječi Stazić je zatražio i stanku kako bi upozorio na razinu komunikacije u Saboru.

'Uvijek smo u SDP-u podupirali pravo zastupnika da slobodno govore, da svoje misli izriču i rječnikom i načinom koji je jači od onoga što se koristi u akademskoj zajednici i ne mislimo gušiti slobodu govora. Ali odgovarajući na repliku Nataliji Martinčević Marasović je rekao da se, braneći Vladu, ponašam kao što se ponašao Goebbels braneći Reich kada su saveznici bili nadomak Berlina. Uspoređujući zastupnika s Goebbelsom i Vladu s Reichom kolega Marasović je prešao granicu', kazao je Stazić.

Međutim uz sve to SDP ima razumijevanja za HDZ, ironično je poručio Stazić.

'Razumijemo HDZ i Marasovića, razumijemo da je vama ova točka dnevnog reda (op.a. Zakon o potrošačkom kreditiranju) neugodna jer njime Vlada pomaže građanima i to vam na neki način čini političku štetu. Sve to razumijemo, ali nalazimo se u izradi etičkog kodeksa kojim će se ovakve riječi kazniti, a i prije nego ga izradimo molim da se čuvamo ovih stvari u interesu digniteta ovog Sabora, zastupnika, pa i Dujomira Marasovića. Vidim da se za riječ javio i Klub HDZ-a, vjerojatno da se ispriča', poručio je Stazić.

Međutim isprika HDZ-a nije došla. 'Očekivao sam da će se Stazić ispričati braniteljima koje je u ime predsjednika RH njegov suradnik nazvao Ku klux klanom, da će se ispričati zbog premijera koji je HDZ nazvao hajdučijom, branitelje kabadahije, hrvatski narod - glup narod. Stazić je nazvao hrvatske branitelje vojnim krilom HDZ-a, nazvao ih je primitivcima i barbarima. Milanović je HDZ-ovce i HDSSB-ovce nazvao polusvijetom i mogao bih nabrajati tako u beskonačnost. Očekivao sam da će se ispričati za to, jer ako tražiš nekakvu granicu za sebe, onda ih moraš isto tako ponuditi drugom, jer veli ona stara narodna - kad nekoga želiš uvrijediti, onda promisli najprije koliko bi to tebe uvrijedilo i onda nikada to nećeš napraviti', odgovorio je Staziću HDZ-ov Ivan Šuker.

Marasović se, kaže Šuker, izrazio samo figurativno. 'No očigledno je da argumentirana rasprava oporbe u ovom dopodnevnom dijelu stvara nervozu s druge strane i očigledno da su vlastita taština i ego važniji od problema hrvatskih građana. Jer tražiti stanku zbog nečega, kolega Stazić, a mogli smo tražiti toliko stanki, ne znam koliko. Međutim, kažem, svi se mi ovdje godinama poznajemo i ja mislim da, makar čovjek izgovori tešku riječ, nije mu krajnja namjera da nekoga uvrijedi i povrijedi, bar ja tako mislim za većinu zastupnika', kazao je Šuker.