do 26. travnja

Manjinski izbori: DIP poziva birače da provjere jesu li u Registru

05.04.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače pripadnike nacionalnih manjina koji žele birati i biti birani na manjinskim izborima 7. svibnja da najkasnije do 26. travnja provjere jesu li upisani u Registar birača i jesu li tamošnji podaci točni

DIP naglašava da na manjinskim tj. izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u općinama, gradovima i županijama, mogu glasovati jedino birači koji su u izvatku iz popisa birača za određeno biračko mjesto upisani kao pripadnici nacionalne manjine za koju se izbori provode.

Kao podatak o pripadnosti nacionalnoj manjini mjerodavan je jedino podatak koji je upisan u Registru birača, naglašava DIP.

Kako bi kandidatura na izborima bila pravovaljana svi predloženi kandidati, kao i birači koji predlažu listu kandidata odnosno kandidaturu, moraju biti upisani u Registru birača kao pripadnici nacionalne manjine za koju se izbori provode, dodaje DIP.

Slijedom toga, upućuje birače i kandidate da provjere svoje podatke prije kandidiranja, odnosno prije davanja potpisa kojim podupiru kandidiranje, kao i prije glasovanja.

Svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u Registru birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak tijekom cijele godine, a u vrijeme raspisanih izbora najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno najkasnije do 26. travnja 2023.

Na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave https://mpu.gov.hr dostupna je Obavijest biračima o manjinskim izborima u kojoj je sadržana uputa o mogućnostima, vremenu, načinu pregleda, dopune i ispravka podataka upisanih u Registru birača, priopćio je DIP.

Šesti manjinski izbori, raspisani za nedjelju, 7. svibnja, trebali bi se održati u svim županijama i Gradu Zagrebu, u 84 grada i 177 općina.

Manjinska vijeća mogu birati pripadnici 14 manjina, a predstavnike njih 19.

Članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasanjem na četiri godine. Bira ih punoljetni hrvatski državljanin koji je upisan u Registru birača kao pripadnik manjine koja ima pravo na vijeće, odnosno predstavnika i ima prijavljeno prebivalište u jedinici u kojoj se izbori provode.