pune ruke posla

DIP lani nadzirao poslovanje 2.300 subjekata, od političkih stranaka do nezavisnih vijećnika

13.02.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Iako nije bilo 'velikih' izbora, Državno izborno povjerenstvo (DIP) u prošloj je godini imalo pune ruke posla nadzirući redovno poslovanje čak 2.300 subjekata, gotovo tisuću više nego godinu prije

Povjerenstvo je, naime, pregledalo financije 187 političkih stranaka, pet nezavisnih saborskih zastupnika i čak 2. 109 nezavisnih vijećnika za 2021., pokazuje Pregled rada DIP-a u 2022.

U usporedbi s godinom prije, DIP-u je broj nadziranih subjekata 'narastao' za gotovo tisuću. Dok je u 2021. nadzirao financije 1.353 nezavisna vijećnika, lani je to učinio za njih 2.109.

To je, tumače u DIP-u, posljedica redovnih lokalnih izbora iz svibnja 2021., nakon kojih se promijenio i broj nezavisnih vijećnika.

Nadzor uključuje analize primljenih donacija, podatke o prihodima i rashodima, imovini, obvezama.

O utvrđenim propustima Povjerenstvo je obavijestilo Državno odvjetništvo RH, a i samo djelovalo prema nadziranim subjektima privremeno im obustavljajući sredstva koja iz lokalnih proračuna dobivaju za redovan rad.

Iako u prošloj godini nije bilo redovnih izbora, u šest općina i gradova održani su prijevremeni: Split je birao gradonačelnika i gradsko vijeće, Novska gradonačelnika, općine Rogoznica, Čeminac i Suhopolje načelnike, a općina Dragalić zamjenika načelnika iz reda srpske manjine.