slab interes

Manjak zastupnika skratio raspravu o vlasnicima i zaštićenim najmoprimcima

05.03.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Činjenica da u sabornici nije bilo desetak zastupnika prijavljenih za raspravu o zakonu koji treba pomiriti interese privatnih vlasnika i zaštićenih najmoprimaca, u utorak je bitno skratila tu raspravu, što je razlog zastupničkih izostanaka, nije objašnjeno

Damir Bajs (Fokus), Boris Milošević (SDSS), Željko Pavić (SD), Anka Mrak Taritaš (Glas), Dražen Bošnjaković (HDZ), Katarina Peović (RF), Sandra Benčić (Možemo), nema ih, gube pravo na govor, konstatirao je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner prozivajući predstavnike klubova kojih nije bilo.

Isti je ishod bio i kad je prozvao zastupnike koji su se prijavili za pojedinačnu raspravu: Mrak Taritaš, Erika Fabijanića (SD), Daliju Orešković (SSiP), Josipa Borića (HDZ).

Ne znam što se dogodilo, ali nema nikoga, čudio se Reiner u raspravi o konačnom tekstu Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda RH.

Pavić (SD), koji se u međuvremenu vratio, prosvjedovao je zbog izgubljenog prava govora, tumačeći da je imao sastanak s učenicima i da mu je to u opisu zastupničkog posla kao i sjedenje u sabornici.

Danima se pripremamo za ove rasprave i onda zbog neodgovornosti jednog zastupnika, nemamo pravo govoriti, kazao je Pavić, držeći kako bi bilo fer, ako netko ne dogodi svoju raspravu, napraviti stanku.

Reiner se čudio tom prijedlogu, te objašnjavao kako se držao Poslovnika i kako je jednako postupao i prema vladajućima i oporbi.

Kad ne može drugačije, držimo se Poslovnika, ironično je primijetio Domagoj Hajduković (SD).

Mogući razlog zastupničkih izostanaka su konferencije za novinare koje je od jutra sazvalo šest saborskih klubova.