KORONAKAMPANJA

Makedonci izlaze na izbore istog dana kao Hrvati, iako je pola vladajuće stranke u izolaciji: 'To je potpuna ludost'

02.06.2020 u 09:24

Bionic
Reading

Istoga dana kad se održavaju parlamentarni izbori u Hrvatskoj, 5. srpnja, na birališta će i građani Sjeverne Makedonije, a šef vladajućeg SDSM-a Zoran Zaev inzistira na tome da će se izbori održati unatoč činjenici da broj oboljelih od koronavirusa u zemlji neprekidno raste. Dodatna neugodnost za vladajuće jest činjenica da je apsolutno cijela lista SDSM-a u 2. izbornoj jedinici u samoizolaciji nakon što je od Covida-19 obolio potpredsjednik stranke Muhamed Zekiri

Zekiri je potvrđen kao pozitivan na koronavirus u ponedjeljak, dan nakon što je vladajući SDSM održao skup u Kumanovu kojemu je nazočilo svih 20 kandidata na listi. Nositelj liste, premijer tehničke vlade Oliver Spasovski, već se testirao i negativan je, no po preporuci epidemiologa posao će obavljati u samoizolaciji.

Druga na listi, direktorica Uprave za javne prihode (ustanove koja odgovara našoj FINA-i) Sanja Lukarevska, pozitivna je na koronavirus iako nema nikakvih simptoma. Svi ostali kandidati s liste, među kojima su ministri, direktori javnih poduzeća, pomoćnici i zamjenici ministara te šefovi lokalnih samouprava, poslušali su preporuke i otišli u samoizolaciju, javlja Fokus.

  • +9
Koronavirus u Makedoniji Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Bivši premijer i predsjednik SDSM-a Zoran Zaev pod velikim je pritiskom oporbenog VMRO-DPMNE-a da još jednom odgodi izbore koji su se prvobitno trebali održati 12. travnja, nakon što je njegova vlada podnijela ostavku zbog toga što, unatoč promjeni imena države, nije uspjela ostvariti obećanje o otvaranju pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Naime epidemiološka situacija u Sjevernoj Makedoniji sve je gora - unatoč strogim mjerama izolacije i policijskom satu, u ponedjeljak je zabilježeno 89 novooboljelih od koronavirusa, a od izbijanja epidemije ukupno ih je dijagnosticirano 2129. Nova žarišta su gusto naseljene skopske općine s pretežno albanskim stanovništvom u kojima se virus širio na vjerskim skupovima povodom ramazana, ali i tvornice, osobito tekstilne konfekcije u gradu Štipu u istočnom dijelu zemlje, a koji bi mogao biti stavljen u karantenu.

Iz oporbenog VMRO-DPMNE-a tvrde da je raspisivanje izbora 5. srpnja 'potpuna ludost'. 'Pola stranke mu je u izolaciji, a Zaev želi izbore. Nije vrijeme za to', rekao je potpredsjednik najjače oporbene stranke Aleksandar Misajlovski. Šef SDSM-a Zaev uzvraća: 'Ovakvi uvjeti će biti i 5. srpnja, i 5. kolovoza, i 5. rujna i 5. listopada. Virus je svuda prisutan, no slabi, moramo se naviknuti na novu realnost', naglašava.