G20 u riju

Lula pozvao na reviziju UN-a, Blinken podržao brazilski plan

21.02.2024 u 21:43

Bionic
Reading

Brazil je u srijedu otvorio konferenciju ministara vanjskih poslova iz skupine zemalja G20 optuživši Ujedinjene narode i druga multinacionalna tijela za neuspjeh u zaustavljanju ratova i sukoba

Ministar vanjskih poslova Brazila Mauro Vieira pozvao je na "duboku reformu" globalnog upravljanja kao glavni prioritet Brazila za ovogodišnje predsjedanje skupinom najvećih svjetskih gospodarstava.

"Multilateralne institucije nisu adekvatno opremljene za suočavanje s trenutnim izazovima, kao što pokazuje neprihvatljiva paraliza Vijeća sigurnosti u odnosu na tekuće sukobe", rekao je Vieira na otvaranju dvodnevnog sastanka za pripremu dnevnog reda za godišnji summit G20 u studenom. "Ovo stanje neaktivnosti rezultira gubitkom nevinih života", rekao je Vieira.

Ministri iz zemalja skupine G20, uključujući Sjedinjene Države i Rusiju, započeli su slobodnu raspravu o trenutnim svjetskim napetostima i načinima poboljšanja multilateralnih organizacija, što je prioritet koji je postavio brazilski predsjednik Luiz Ignacio Lula da Silva, uz obuzdavanje klimatskih promjena i smanjenje siromaštva.

Uz rat između Rusije i Ukrajine te Izraela i Hamasa u Gazi, diplomati nisu optimistični u pogledu prihvaćanja prijedloga za poboljšanje globalnog upravljanja na samitu G20.

  • +9
Izraelski napad na Gazu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se s Lulom u Braziliji na putu za sastanak u Riju i izrazio je američku potporu brazilskom planu da se globalno upravljanje učini učinkovitijim, rekao je novinarima glasnogovornik Matthew Miller. Blinken je s Lulom razgovarao o ratu u Gazi, nakon što je brazilski čelnik usporedio rat u Gazi s nacističkim genocidom tijekom Drugog svjetskog rata.

Lula je kritizirao Ujedinjene narode zbog neuspjeha u rješavanju sukoba između Izraela i Palestinaca, a njegove prošlotjedne optužbe za zločine Izraela u Gazi izazvale su diplomatsku krizu s Izraelom. Brazil ne prihvaća svijet u kojem se razlike rješavaju upotrebom vojne sile, rekao je Vieira. "Vrlo značajan dio svijeta odlučio se za mir i ne prihvaća biti uključen u sukobe koje pokreću druge zemlje", rekao je.