sastanak susjeda

Lopez Obrador i Biden razgovarat će o gospodarstvu, migraciji i sigurnosti

09.01.2023 u 17:26

Bionic
Reading

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador i njegov američki kolega Joe Biden razgovarat će kasnije u ponedjeljak o gospodarskoj integraciji, imigraciji, klimatskim promjenama i borbi protiv narkobandi, rekao je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard

Ebrard je govorio na konferenciji za novinare zajedno s Lopezom Obradorom nakon Bidenova dolaska u Ciudad de Mexico u nedjelju navečer na ovotjedni samit sjevernoameričkih čelnika.

Lopez Obrador pratio je Bidena u limuzini od zračne luke do njegova hotela i rekao da su se njih dvojica tijekom vožnje dotakli nekih pitanja o kojima će razgovarati u ponedjeljak, uključujući regionalnu gospodarsku integraciju i migracije.

Lopez Obrador ugošćuje Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua od ponedjeljka do srijede na prvom samitu njih trojice od kraja 2021.

Očekuje se da će sjevernoamerički čelnici nastojati dati novi poticaj jačanju gospodarskih veza, čak i dok traje veliki spor oko meksičke energetske politike koja je odvratila pozornost od suradnje u drugim pitanjima poput useljavanja.

Sjedinjene Države i Kanada kažu da su njihove tvrtke bile u nepovoljnom položaju zbog kampanje Lopeza Obradora da kontrolu nad tržištem prepusti svojim državnim energetskim tvrtkama u škripcu s novcem.

Lopez Obrador, borbeni ljevičar, kaže da je njegova inicijativa stvar nacionalnog suvereniteta, tvrdeći da su prošle vlade usmjerile energetsko tržište u korist privatnih interesa.