POZNATI NOVINAR SE RASPLAKAO

'Logor u Brežicama sliči Guantanamu, to je sramota Europe!'

27.10.2015 u 17:32

Bionic
Reading

U najgledanijem političkom showu u Njemačkoj koji nedjeljom navečer na ARD-u vodi Günther Jauch raspravljalo se o izbjegličkoj krizi i o tome hoće li se Europa pretvoriti u tvrđavu. Bila je to većinom vrlo emocionalno nabijena debata čiji je vrhunac bio kada se poznati njemački novinar i urednik u Sternu Hans-Ulrich Jörges rasplakao govoreći o onome čemu je prije koji dan svjedočio u kampu za izbjeglice u Brežicama

'Bio sam s kamermanom Robertom Härtleom u logoru kod Brežica. Nalazi se na slovensko-hrvatskoj stranici sa slovenske strane i ondje se izbjeglice, zapravo zarobljenici, drže zatvoreni', započeo je opisivati situaciju kojoj je svjedočio poznati njemački novinar Hans-Ulrich Jörges, inače ne baš poznat kao nježna i sentimentalna duša, kada mu je glas počeo podrhtavati, a oči se puniti suzama. Bio je to nesvakidašnji trenutak na njemačkoj televiziji, u kojemu se još jednom pokazalo koliko je izbjeglička kriza emocionalno teška tema za ljude u Europi, a pogotovo na Balkanu. 'Pred ulaskom u logor vide se oklopna vozila i vodeni topovi, u blizini su i naoružani policajci sa štitovima, šljemovima i pendrecima, a u logoru na zemlji sjede žene i djeca, od kojih su se neki od iscrpljenosti onesvijestili', nastavio je govoriti Jörges kojemu je glas sve više podrhtavao, naročito kada se prisjetio scena u kojima se izbjeglice pokriva folijom 'da se ne pothlade'.

'Te slike me i sada progone, a vjerujem da će me još dugo progoniti', izjavio je Jörges koji je kamp u Brežicama usporedio i sa zloglasnim Guantanamom. Urednik Sterna tvrdi da se izbjeglice drži kao zarobljenike, da su većina njih gladni i promrzli, a lokalni mu je policajac rekao kako se osjeća da gubi svoju ljudskost sudjelujući u cijeloj situaciji. 'Izbjeglice ondje gube status izbjeglica i postaju zarobljenici', naglasio je Jörges tvrdeći da se o izbjeglicama brine tek nekoliko volontera te da je kamp u Brežicama 'čistilište Europe'. 'To je sramota Europe, trebali bismo se svi stidjeti', zaključio je Jörges svoje uvodno izlaganje u emisiji ARD-a koju vodi Günther Jauch. Prikazane su i snimke koje je Jörges s kamermanom napravio u Brežicama.

Nakon toga se razvila vrlo žustra rasprava, a činjenicu da je inače mačo nastrojeni Jörges plakao govoreći o onome što je vidio u Brežicama istaknuli su dan poslije i svi relevantni njemački mediji. Süddeutsche Zeitung tako piše da 'Jorges inače nije poznat po sentimentalnosti, ali su mu krenule suze na oči kada je pričao o tome što je doživio na slovensko-hrvatskoj granici', dok Frankfurter Allgemine Zeitung ističe da stanje u Brežicama – kako ga je predstavio Jörges - krši Ženevsku konvenciju.

Cijelu emisiju možete pogledati na ovom linku