PRVI REZULTATI

Ljevica osvaja Italiju, komičar Grillo ulazi u vladu?

Bionic
Reading

Ljevica vodi na izborima u Italiji, prema izlaznim anketama, i izgledno je kako će mandatar za novu vladu biti lider Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. Bersanijev lijevi centar osvaja oko 34 posto glasova, dok se desni blok bivšeg premijera Silvija Berlusconija kreće oko 29 posto osvojenih glasova, javljaju dopisnici svjetskih medija iz Rima. Komičar Beppe Grilo postiže senzacionalan rezultat od 20-ak posto glasova, dok aktualni premijer, tehnokrat Mario Monti, osvaja tek sedam do devet posto glasova!

Analitičari predviđaju kako će novu talijansku vladu Bersani pokušati sastaviti prvenstveno s Montijem, ali u vladu bi mogao ući i euroskeptični Grillo.

Glavno pitanje za talijanske birače, kod odluke o izboru zastupnika za novi, petogodišnji mandat parlamentarnih zastupnika, bilo je tko od izbornih natjecatelja može iščupati Italiju iz krize i pokrenuti posrnulo gospodarstvo i zapošljavanje.

U Italiji, trećoj ekonomiji eurozone, nezaposlenost je prešla 11 posto, a nezaposlenost mladih dosegnula je čak 37 posto!

Bruxelles s nestrpljenjem iščekuje konkretnije rezultate talijanskih parlamentarnih izbora koji se, pak, očekuju u utorak.